Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

UWitam , ja wiem ze temat był wałkowany, korzystałem z wyszukiwarki i nic nie mogę znaleźć. Kiedyś widziałem fajny temat , akwarium od podstaw i był tam poruszanybyemat jak ustawić rurki. Unimax był z 4 rurami. Mam unimax 700. Po lewej stronie dwa zasysy,  po prawej dwa wyloty na górze. Jeden rusza taflą wody. Wciąż są kupy . Używam również aquael 2000. Do pomocy. Ale kupy sa. Domyślam się że skimer wywalić. Ale mam matme lustro wody.Tylko jak rurki ustawić. Wylot,zasys, ?

FB_IMG_1569691788051.jpg

FB_IMG_1569691791554.jpg

FB_IMG_1569691794914.jpg

Opublikowano

Pierwsza sprawa, która rzuca się w oczy to przekombinowany układ rurek. Zasys powinien być na prostej pionowej rurze, wylot też maksymalnie prosty z końcówką w kształcie kolanka .

Przydało by się zdjęcie całego akwarium od frontu trudno coś podpowiedzieć nie znając układu kamieni.

• Lubię to 1
Opublikowano

Agnieszka ma rację, "kombinacja alpejska". Czemu jeden z wylotów dmucha w dół? Rozbierz te kolanka i ustaw ten wylot tak jak pierwszy, niech oba poruszają taflą i skieruj je w stronę środka przedniej szyby, ewentualnie jeden niech dmucha wzdłuż tylnej szyby, a drugi w środek przedniej

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bo wloty i wyloty czyt. rurki w Unimaxach to sobie można do kant....... rozbić. Tlumia wszystko niemiłosiernie. Zakup wloty i wyloty od Ultramaxa 2000 i ewentualnie zastosuj jakieś kolanko. Rurki czyli przedluzki od Unimaxa idealnie pasują na rurki od Ultramaxa. 

Nie wiem czy są w sklepach ale ja zamawiałem bezpośrednio z serwisu Aquaela. Koszt śmieszny coś koło 40zl z przesyłką czy jakoś tak. Różnica w przepływie filtra ogromna. 

Na potwierdzenie moich słów wywołam do tablicy @rafalniski, który ten patent stosuje do dziś. Może coś więcej napiszę. 😉

Opublikowano

Ja tylko podpowiem , że gdybyś chciał inaczej wykorzystać filtr mechaniczny to pomiędzy prefiltr Eheim a pompę możesz włożyć 2 rurki ( całe) od AC2000. Wtedy "łopatkę"  jeżeli ustawisz w ten sposób , że dmucha od dołu np. w stronę z którejś szyb ( cyrkulacja) to raz , że będzie Ci łamać lustro wody  jednocześnie super napowietrzając wodę i pomoże w ustawieniu właściwej cyrkulacji. Ale tu już troszeczkę trzeba pobawić się ustawieniami.

Opublikowano
19 minut temu, M4L4WI_F4N napisał:

Na potwierdzenie moich słów wywołam do tablicy @rafalniski, który ten patent stosuje do dziś. Może coś więcej napiszę. 😉

Polecam zajrzeć tutaj:

Od ponad roku używam Unimaxa 500 z rurkami przelotowymi od Ultramaxa i Multikani, dzięki czemu wydajność filtracji zbliżyła się do tej deklarowanej przez producenta :-)
Obecnie najwęższym ogniwem w mojej filtracji są prefiltry HW602A, gdzie minimalna średnica przelotu wynosi ok 12mm.
Od dłuższego czasu kombinuje jak przerobić przyłącza w HW, tak żeby zachować ich pełną funkcjonalność.
Niestety ich budowa pozwala tylko na zastosowanie przyłączy 1/2" - czyli tak samo ok 12mm.
Jak znajdę sposób na podłączenie przyłączy 3/4" to na pewno się tym pochwalę :-)

Opublikowano
2 minuty temu, rafalniski napisał:

Od dłuższego czasu kombinuje jak przerobić przyłącza w HW, tak żeby zachować ich pełną funkcjonalność.

Rafał, a dlaczego tak się upierasz na prefiltr HW? Nie lepiej zastosować korpus narurowy z przyłączami 3/4? Ja wiem, że HW łatwiej i szybciej się otwiera, ale jak sam zauważyłeś jest to najsłabsze ogniwo systemu.

Opublikowano
27 minut temu, Bartek_De napisał:

Rafał, a dlaczego tak się upierasz na prefiltr HW? Nie lepiej zastosować korpus narurowy z przyłączami 3/4? Ja wiem, że HW łatwiej i szybciej się otwiera, ale jak sam zauważyłeś jest to najsłabsze ogniwo systemu.

@Bartek_De brałem taką opcję pod rozwagę, ale korpusy narurowe, pomimo tego, że mogą mieć przyłącza nawet 1 calowe to i tak w środku w najwęższym miejscu mają nadal przelot o średnicy 1/2" - więc z mojego punktu widzenia nic to nie zmienia.
Oczywiście w przypadku stosowania filtracji narurowej z wysokowydajną pompą CO, takie przewężenie wewnątrz korpusu nie będzie wpływało na wydajność całej filtracji, ale w przypadku mojego Unimaxa, gdzie mam 2 małe pompy o wydajności po 1000l/min każda to 1/2" robi już znaczenie :-)
Wiem, że niektórzy próbowali rozwiercać głowice korpusów od strony przyłączy żeby zwiększyć średnicę, ale i tak od dołu głowicy nadal pozostawała rurka 1/2" :) 
Jeżeli jest na rynku korpus 10", który wewnątrz na co najmniej 3/4" to chętnie wrócę do tematu :) 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Zestaw jest ok, dorzuciłbym do tego yellow i kilka maingano. Oprócz fire fish można też dorzucić te aulonocary łaciate OB i scieanochromis fryeri. Biorąc Twoje i moje propozycje razem to by wyszło 9 gatunków, ilości sztuk w poszczególnych gatunkach zależą od Twoich preferencji kolorystycznych, przykładowo jeśli ma być więcej jasnych jaskrawych kolorów to więcej sztuk brać yellow, red red, fire fish i OB a reszta w mniejszych ilościach jako dodatek innych barw lub odwrotnie jeśli preferujesz inne barwy w przewadze lub ma być wszystkiego po trochę.
    • A taki zestaw: po 10 sztuk młodych ryb: Acei, Red Red, Złocisty, Mpanga no i bardzo chciałem Fire Fish - popilnuje mi zarybienie 
    • Co do obsady to Twoje akwarium nadaje się dla wszystkich pyszczakow z zastrzeżeniem żeby nie mieszać największych drapieżnych z mniejszymi gatunkami i najdelikatniejszych z tymi " normalnymi". Wybierz te które się najbardziej podobają zwracając uwagę na kolor samic bo u niektórych gatunków samice są szare lub brązowe.
    • Witam wszystkich To będzie moje pierwsze akwarium w tym klimacie. 220x70x70 powstaje  w chwili obecnej w Sea Garden - termin realizacji  końcówka sierpnia. Przednia i lewa szyba opti, komin z 4 otworami czarny plus czarna szyba. Całość zabudowana czarnym lacobelem. Do filtracji mam 2 kubełki  - Aquel Ultramax 2000 oraz chińczyk SunSun hw-304. Akwarium będzie umieszczone w narożniku salonu na południowej ścianie - brak bezpośredniego oświetlenia słonecznego przez cały dzień. Dekorację spróbuję na początek wykonać sam - zakupiłem 25kg Ceresita cr 65 i od jutra ruszam z ,,produkcją,,  :). To będzie moje 3 akwarium - mam jedno 190x60x60 oraz 120x50x50 które zapełnione są pielęgnicami różnego rodzaju :). To akwarium ma pełnić rolę dekoracyjną. I tu moje pytanie - jak obsada będzie najlepsza do tego ,,zadania,,?  Wodę z wodociągów mam bardzo twardą - na wejściu do domu mam zmiękczacz oraz filtrację zakończoną filtrem węglowym. Dodatkowo mam RO. Więc raczej z wodą i jej parametrami nie powinno być problemu.
    • Tak zadałeś ogólne pytanie, że nic Ci nie podpowiemy. Warto posiadać chociaż minimalną wiedzę o akwarystyce zanim kupi się ryby. To temat tak szeroko opisywany na tym forum i wielu innych, że można napisać nie jedną książkę, zresztą nie jedną napisano. My nawet nie wiemy, czy Ty chcesz posiadać akwarium z naszym biotopem czy jakiekolwiek inne.
    • Witam wszystkich. Minął rok od ostatniego wpisu, więc mała aktualizacja życia w zbiorniku… Delikatnie pozmieniałem układ kamieni i skałek (jedną podwiesiłem). Zmodyfikowałem też oświetlenie a właściwie zrobiłem nowe na bazie modułów led i sterownika led dimmer. Najwięcej zmian dokonało się w zakresie filtracji, w sumie to nie tyle zmian, co czynności. Wysoki poziom wody w modułach utrzymywał się przez około 3 miesiące po czym spadał licząc od górnej krawędzi o ok. 4cm. W każdym module wywierciłem po jednym otworze i zmniejszyłem rozmiar gąbek (tzn. pociąłem je na mniejsze kawałki), co wydłużyło w/w okres do pół roku. Tak więc w moim przypadku filtracja w modułach nie jest całkowicie bezobsługowa😊 Co do klarowności wody, przez dłuższy czas szału nie było. Skleiłem więc z pcv dodatkowy filtr na bazie arkusza gąbki ppi 45 o wym. 30x50 cm i pompy jebao. Miało być na próbę a działa już pół roku i póki co przejrzystość wody dla mnie jest ok. Co do obsady nic się nie zmieniło oprócz tego, że dokupiłem 3 szt. L. C. Yellow, bo kilka niestety wcześniej padło. Ryby urosły, są zdrowe, podchodzą do tarła. Ogólnie jest spokój bez agresji, poza nielicznymi, krótkimi i widowiskowymi starciami pyskami. Poniżej kilka fotek i filmik… VID_20250712_215332.mp4    
    • Witam wszystkich. Zaczynam dopiero swoją przygodę  akwarystyka, to moje powyżej akwarium Juwel Vision 450. Chciałbym kupić do tego ledy żeby ryby się przyzwoicie prezentowały i rośliny też dobrze rosły. Nie mam kompletnie pojęcia na co się zdecydować. Może ktoś doradzić coś
    • No tak masz racje tylko ja się pytałem nie pod kątem czy mnie się podoba tylko żeby ryby się nie płoszyły. Ale sprawa już się rozwiązała i tak od tygodnia jak pale tylko jedną 30 watową tube led to ryby się uspokoiły. Także jest ok.
    • Co kto lubi, dla jednych dobrze doświetlone akwarium jest lepsze od słabo oświetlonego, dla innych odwrotnie. Kolor podłoża, dekoracji, odległość źródła światła od tafli, kolor, kąt padania też będą miały znaczenie.  Ja osobiście lubię jak oświetlenie jest punktowe/nierównomierne. Można wtedy stworzyć strefy mocno oświetlone i bardzo słabo oświetlone, daje to ciekawy efekt. Nie da się na Twoje pytanie odpowiedzieć jednoznacznie.
    • Do tej pory miałem belke oświetleniową 48 wat led ale po tym jak kot chciał się "kąpać" (dosłownie) w akwarium to musiałem zainwestować w pokrywe firmy Aquastel. Pokrywa jest fajna ma dwa mocowania na tube led 30 wat. Jak miałem 2 x 30 wat to ryby były bardzo płochliwe ,uciekały obijały się. Ale jak od dwóch dni mam tylko 30 wat power glass to troche się uspokoiły.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.