Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

UWitam , ja wiem ze temat był wałkowany, korzystałem z wyszukiwarki i nic nie mogę znaleźć. Kiedyś widziałem fajny temat , akwarium od podstaw i był tam poruszanybyemat jak ustawić rurki. Unimax był z 4 rurami. Mam unimax 700. Po lewej stronie dwa zasysy,  po prawej dwa wyloty na górze. Jeden rusza taflą wody. Wciąż są kupy . Używam również aquael 2000. Do pomocy. Ale kupy sa. Domyślam się że skimer wywalić. Ale mam matme lustro wody.Tylko jak rurki ustawić. Wylot,zasys, ?

FB_IMG_1569691788051.jpg

FB_IMG_1569691791554.jpg

FB_IMG_1569691794914.jpg

Opublikowano

Pierwsza sprawa, która rzuca się w oczy to przekombinowany układ rurek. Zasys powinien być na prostej pionowej rurze, wylot też maksymalnie prosty z końcówką w kształcie kolanka .

Przydało by się zdjęcie całego akwarium od frontu trudno coś podpowiedzieć nie znając układu kamieni.

• Lubię to 1
Opublikowano

Agnieszka ma rację, "kombinacja alpejska". Czemu jeden z wylotów dmucha w dół? Rozbierz te kolanka i ustaw ten wylot tak jak pierwszy, niech oba poruszają taflą i skieruj je w stronę środka przedniej szyby, ewentualnie jeden niech dmucha wzdłuż tylnej szyby, a drugi w środek przedniej

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bo wloty i wyloty czyt. rurki w Unimaxach to sobie można do kant....... rozbić. Tlumia wszystko niemiłosiernie. Zakup wloty i wyloty od Ultramaxa 2000 i ewentualnie zastosuj jakieś kolanko. Rurki czyli przedluzki od Unimaxa idealnie pasują na rurki od Ultramaxa. 

Nie wiem czy są w sklepach ale ja zamawiałem bezpośrednio z serwisu Aquaela. Koszt śmieszny coś koło 40zl z przesyłką czy jakoś tak. Różnica w przepływie filtra ogromna. 

Na potwierdzenie moich słów wywołam do tablicy @rafalniski, który ten patent stosuje do dziś. Może coś więcej napiszę. 😉

Opublikowano

Ja tylko podpowiem , że gdybyś chciał inaczej wykorzystać filtr mechaniczny to pomiędzy prefiltr Eheim a pompę możesz włożyć 2 rurki ( całe) od AC2000. Wtedy "łopatkę"  jeżeli ustawisz w ten sposób , że dmucha od dołu np. w stronę z którejś szyb ( cyrkulacja) to raz , że będzie Ci łamać lustro wody  jednocześnie super napowietrzając wodę i pomoże w ustawieniu właściwej cyrkulacji. Ale tu już troszeczkę trzeba pobawić się ustawieniami.

Opublikowano
19 minut temu, M4L4WI_F4N napisał:

Na potwierdzenie moich słów wywołam do tablicy @rafalniski, który ten patent stosuje do dziś. Może coś więcej napiszę. 😉

Polecam zajrzeć tutaj:

Od ponad roku używam Unimaxa 500 z rurkami przelotowymi od Ultramaxa i Multikani, dzięki czemu wydajność filtracji zbliżyła się do tej deklarowanej przez producenta :-)
Obecnie najwęższym ogniwem w mojej filtracji są prefiltry HW602A, gdzie minimalna średnica przelotu wynosi ok 12mm.
Od dłuższego czasu kombinuje jak przerobić przyłącza w HW, tak żeby zachować ich pełną funkcjonalność.
Niestety ich budowa pozwala tylko na zastosowanie przyłączy 1/2" - czyli tak samo ok 12mm.
Jak znajdę sposób na podłączenie przyłączy 3/4" to na pewno się tym pochwalę :-)

Opublikowano
2 minuty temu, rafalniski napisał:

Od dłuższego czasu kombinuje jak przerobić przyłącza w HW, tak żeby zachować ich pełną funkcjonalność.

Rafał, a dlaczego tak się upierasz na prefiltr HW? Nie lepiej zastosować korpus narurowy z przyłączami 3/4? Ja wiem, że HW łatwiej i szybciej się otwiera, ale jak sam zauważyłeś jest to najsłabsze ogniwo systemu.

Opublikowano
27 minut temu, Bartek_De napisał:

Rafał, a dlaczego tak się upierasz na prefiltr HW? Nie lepiej zastosować korpus narurowy z przyłączami 3/4? Ja wiem, że HW łatwiej i szybciej się otwiera, ale jak sam zauważyłeś jest to najsłabsze ogniwo systemu.

@Bartek_De brałem taką opcję pod rozwagę, ale korpusy narurowe, pomimo tego, że mogą mieć przyłącza nawet 1 calowe to i tak w środku w najwęższym miejscu mają nadal przelot o średnicy 1/2" - więc z mojego punktu widzenia nic to nie zmienia.
Oczywiście w przypadku stosowania filtracji narurowej z wysokowydajną pompą CO, takie przewężenie wewnątrz korpusu nie będzie wpływało na wydajność całej filtracji, ale w przypadku mojego Unimaxa, gdzie mam 2 małe pompy o wydajności po 1000l/min każda to 1/2" robi już znaczenie :-)
Wiem, że niektórzy próbowali rozwiercać głowice korpusów od strony przyłączy żeby zwiększyć średnicę, ale i tak od dołu głowicy nadal pozostawała rurka 1/2" :) 
Jeżeli jest na rynku korpus 10", który wewnątrz na co najmniej 3/4" to chętnie wrócę do tematu :)