Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszytkim. 

Od jakiegoś czasu w moim małym Malawi (zalane 20 maja b.r.) kamienie zaczęły obrastać krasnorosty, ucieszyło mnie to, bo w końcu nie są to okrzemki. Wszystko ładnie rosło, ryby zadowolone korzystają z sałatki, ale od jakiegoś miesiąca zacząłem obserwować pojawianie się na kamieniach w miejscach krasnorostów białe plamy, jakby wypalone, ale niektóre w środku się zielenią. Szukałem informacji na ten temat w internecie, ale niestety nie znalazłem, większość akwarystów nie lubi się z glonami i ostatnie co by przyszło im do głowy, to przejmować się ich chorobą(?). Jednak mnie trochę to niepokoi, bo te plamki sukcesywnie rozprzestrzeniają się po kameniach.

Jako Malawiści, a co za tym idzie fani pieknych i zdrowych glonów może mieliście już kontakt z tą przypadłością. Za pomoc w diagnozie będę bardzo wdzięczny. 

LRM_EXPORT_99575461575598_20190914_001536657.jpeg

LRM_EXPORT_99433370490391_20190914_001314566.jpeg

LRM_EXPORT_99319951836997_20190914_001121148.jpeg

Opublikowano

Na moje to zielenice zaczynają wypierać krasnorosty. U siebie po 2 latach też właśnie zauważam takie plamy na skałach i mam nadzieję będzie zielono... 😊 

Opublikowano
2 godziny temu, Robson79 napisał:

Na moje to zielenice zaczynają wypierać krasnorosty. 

Mam wielką nadzieję, że rzeczywiście tak jest i ta zieleń się pojawi, ale wygląda to trochę niepokojąco. 😉