Skocz do zawartości

Parametry wody w moim akwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie czy normalna sytuacją jest to  że trzy dni po wpuszczeniu pierwszych rybek do akwarium. Parametr No2 skoczył z zera do prawie 0.5 test kropelkowych zooleka, a pozostałe parametry No3 25mg Ph 7,8.?? Dodam ze zachowanie rybek jest normalne i jak zobaczyłem taki wynik testu to od razu zrobiłem podmianę wody 30% i dodałem bakterie seachem stability. Co jeszcze powinienem zrobić??? planuje dzisiaj po pracy ponownie zbadać parametry.

Pozdrawiam

Opublikowano
6 minut temu, Pawel85 napisał:

Witam.

Mam pytanie czy normalna sytuacją jest to  że trzy dni po wpuszczeniu pierwszych rybek do akwarium. Parametr No2 skoczył z zera do prawie 0.5 test kropelkowych zooleka, a pozostałe parametry No3 25mg Ph 7,8.?? Dodam ze zachowanie rybek jest normalne i jak zobaczyłem taki wynik testu to od razu zrobiłem podmianę wody 30% i dodałem bakterie seachem stability. Co jeszcze powinienem zrobić??? planuje dzisiaj po pracy ponownie zbadać parametry.

Pozdrawiam

Tak, to normalne. Wpuściłeś ryby, które wydalają. Tylko zastanawia mnie ten wynik. Nie pomyliłeś się? Na pewno 0,5 a może 0,05? Dobrze że dodałeś bakterii i zrobiłeś podmianę👍 Teraz poczekaj aż bakterię się namnożą, do tygodnia, dwóch powinno się ustabilizować. Monitoruj parametry, NO2 nawet codziennie. Dlatego właśnie warto mieć w domu Kordon Amquel plus, albo Sera Toxivec na takie skoki parametrów. Lepiej mieć to w szafce i nigdy nie użyć, niż nie mieć w momencie, kiedy trzeba użyć natychmiast.

• Lubię to 2
Opublikowano
5 minut temu, Bartek_De napisał:

Tak, to normalne. Wpuściłeś ryby, które wydalają. Tylko zastanawia mnie ten wynik. Nie pomyliłeś się? Na pewno 0,5 a może 0,05? Dobrze że dodałeś bakterii i zrobiłeś podmianę👍 Teraz poczekaj aż bakterię się namnożą, do tygodnia, dwóch powinno się ustabilizować. Monitoruj parametry, NO2 nawet codziennie. Dlatego właśnie warto mieć w domu Kordon Amquel plus, albo Sera Toxivec na takie skoki parametrów. Lepiej mieć to w szafce i nigdy nie użyć, niż nie mieć w momencie, kiedy trzeba użyć natychmiast.

Nie nie pomyliłem się niestety wynik No2 był 0,5 kolor różowy (No2 równe zero kolor żółty).:( ok będę mierzyć i zobaczymy.

Opublikowano

A ja polecam nie robić podmian, filtra nie otwierać, karmić skromnie i oszczędnie. Niestety bakterie utleniające NO2 są bardzo leniwe i o ile etap rozkładu amoniaku będzie szybko zapoczątkowany (Ty już go masz), o tyle NO2 przez tydzień może się akumulować. Dlatego jak chcesz lać Kordon Amquel Plus, to lej tyle żeby NO2 zmniejszyło się, ale nie spadło do zera. Bakterie muszą mieć świeżą pożywkę.

Opublikowano

Dzisiaj parametr No2 spadł już do poziomu 0,1 do poziomu 0 brakuje niewiele bo pozostał poziom 0,025 i 0,0 :) Pozostałe parametry bez zmian rybki żywe wręcz sprintery szczególnie przy jedzeniu.

Pozdrawiam

• Lubię to 1