Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Startuje z moim pierwszym Malawi. 

Zbiornik 450 l, filtracja kubełek to HW 304b, w środku Matrix 1l, Aquael bioceramax 1200 i 1600 ok 4 l, galbki i wloknina. 

Mam problem z PH wody. Niestety zalalem akwarium wodą prosto z kranu, zmierzylem PH i jest 7,6 (takie pH podają także wodociągi) 

Po ok 24 godzinach PH podskoczylo do 8,4 i już tak pozostało. Jak to zbić? Czytalem że to może być spowodowane Co2 w wodzie, które się ulatnia z czasem. 

Chcę zejść poniżej 8 żeby purolite zadziałał. 

Przy okazji możecie zerknąć na parametry wody, czy wszystko idzie dobrze jeśli chodzi  cykl azotowy. Woda wlana ok 3 tygodnie temu. 

Temp 27 oC

PH 8,4

Nh4 - 0,3

No2 - 0,1

No3 - 3

Dzięki, 

Edytowane przez Kerai
Opublikowano

Witaj na forum🖐️

Na początek może napisz czym mierzysz pH i co nasz w zbiorniku, jakie kamienie, piasek...?

5 minut temu, Kerai napisał:

Purolite na razie zostaw w spokoju do czasu ustabilizowania zbiornika

7 minut temu, Kerai napisał:

Przy okazji możecie zerknąć na parametry wody, czy wszystko idzie dobrze jeśli chodzi  cykl azotowy. Woda wlana ok 3 tygodnie temu. 

Wygląda ok👍

• Lubię to 2
Opublikowano
Teraz, Bartek_De napisał:

Witaj na forum🖐️

Na początek może napisz czym mierzysz pH i co nasz w zbiorniku, jakie kamienie, piasek...?

Purolite na razie zostaw w spokoju do czasu ustabilizowania zbiornika

Wygląda ok👍

Spokojnie, narazie poczekam nie spieszy mi się z tym ale nie chciałbym zmieniać pH jak już będą ryby i je stresować, ale czy to wogole się da zrobić? Jest na to jakiś sposób? 

Testy robiłem elektronicznym miernikiem PH, skalibrowanym oczywiście. Jutro przyjdzie mi test JBL 7,4 - 9 to jeszcze potwierdzę, piasek kwarcowy, kamienie... Hmm... Dostałem je więc tak naprawdę nie mam pojęcia , białe ;)

Opublikowano
9 minut temu, Kerai napisał:

Dostałem je więc tak naprawdę nie mam pojęcia , białe

Wrzuć jakąś fotkę. Marmur jest biały, ale nie wiem czy mógłby tak szybko podnieść Ci pH. Poczekaj do jutra, zmierz JBL-em i porównaj. Są preparaty do obniżania pH, na przykład ten https://allegro.pl/oferta/sera-ph-kh-minus-250ml-do-obnizania-ph-wody-8066948257

Opublikowano (edytowane)

Ze zbiornika 450l, jakieś 2 tygodnie temu odlałem wodę do mniejszego 112 l,  i na nim eksperymentowalem. Wlalem aquacid pH minus ok 50 ml i zbil z PH 8,4 do 7,0

Po kilku godzinach zmierzyłem jeszcze raz i PH 7,6. Czy te środki są trwałe czy trzeba je jakoś uzupełniać co jakiś czas? 

Zrobiłem także test z kranowka, wlalem do czystego naczynia samą świeża wodę PH 7,6 na następny dzień 8,3 pH, więc to raczej coś z tą woda jest nie tak. 

Kamienie jak na zdjęciu, z poprzedniego zbiornika. Ok 7 podobnej wielkości sztuk 

received_2312075572442827.jpeg

Edytowane przez Kerai
Opublikowano
6 godzin temu, Kerai napisał:

Zrobiłem także test z kranowka, wlalem do czystego naczynia samą świeża wodę PH 7,6 na następny dzień 8,3 pH, więc to raczej coś z tą woda jest nie tak. 

Nie wiem w  jakim naczyniu miałeś te wodę do testu. Ale jeżeli było otwarte i z dużą powierzchnią to najprawdopodobniej natlenienie wody podniosło(?) pH. Dlatego przy startującym akwa nie martwimy się pH bo ono po prostu i tak samoczynnie się   podniesie. Mając pH 8.4 masz super pH póki co i nie kombinuj . Poczekaj na JBL 7.4 - 9.0 i wtedy odnoś się tylko do tej metody pomiaru bo prawdopodobnie  może wystąpić różnica w pomiarach pomiędzy kroplami a elektronicznym pomiarem. Może ale nie musi. Ale mając  pH o którym wspominasz to spij spokojnie bez kombinacji:)

Jak chcesz się przekonać czy marmur podnosi pH weź śrubokręt zrób nim głęboką rysę , dziurkę i polej octem. Jak się zapieni to znaczy , że podnosi pH. A tak na marginesie..nie jest to  co prawda dział aranżacja ale biały marmur w naszym biotopie nie będzie estetycznie wyglądał. A gdybyś zmienił kamienie wtedy też się przekonasz czy marmur ma wpływ na pH. Ale o aranżu jak coś to w innym dziale;)

• Lubię to 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Godzinę temu, miron.dmt napisał:

Kolego Kerai, masz idealne pH wody, nie rozumiem po co chcesz je obniżać.

Przecież napisał:

W dniu 13.08.2019 o 23:40, Kerai napisał:

Dla potomnych wstawiam kartę katalogową Purolite  A520E, w której jest podany między innymi zakres pracy żywicy w zależności od pH wody i faktycznie woda @Keraimieści się w skrajnym przedziale pracy.

A520E.pdf

• Lubię to 2