Skocz do zawartości

Parametry - POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, akwarium zalane w niedzielę, w środku piach kwarcowy i łupki, 112l, planuję trzymać w nim Saulosi.

Parametry wody:

ph 7,6 (próbowałam podnieść sodą oczyszczoną, ale nic to nie dało)

NH3 0,1

No2 0

No3 15

KH 16

GH 13

Temperatura: póki co 23°C i dziś wrzucam grzałkę.

Testy robione kropelkowo marki Zoolek. Proszę powiedzcie mi co zrobić, żeby parametry były okej i nie zaszkodzić rybą, które planuję wpuścić w przyszłym tygodniu.

Dodam, że jestem początkującym malawistą i o wielu rzeczach muszę i chcę się nauczyć :)

Edytowane przez kilocoli93
Opublikowano

Koleżanko poczytaj o cyklu azotowym. Tematów o starcie akwarium jest tyle, że nie sposób tego przeoczyć. Akwarium zalałaś w niedzielę, a ryby chcesz wpuścić w przyszłym tygodniu? Nie tędy droga.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 3
Opublikowano
44 minuty temu, Bartek_De napisał:

Koleżanko poczytaj o cyklu azotowym. Tematów o starcie akwarium jest tyle, że nie sposób tego przeoczyć. Akwarium zalałaś w niedzielę, a ryby chcesz wpuścić w przyszłym tygodniu? Nie tędy droga.

Skoro jednak odpowiedziałeś mi na ten post to mógłbyś od razu podać np minimalne/maksymalne normy parametrów wody. Jesteś tak dobrym akwarystą, że MOGŁABYM się od Ciebie czegoś nauczyć 😉 każde źródło podaje inaczej.

I skałki i filtr jest lekko śliski, a parametry chyba nie są tragiczne. Mam rozumieć, że cykl azotowy się jeszcze nie zaczął?

A co do ryb to w piątek idę je wybrać i zapłacić, pytałam o możliwość przechowania ich do momentu aż akwa się ustabilizuje bo tak myślałam, że tydzień czasu zapewne nie wystarczy.

Opublikowano

Parametry takie jak PH, KH, GH są ok i nie trzeba z nimi nic robić. Jeśli chodzi o NH3, NO2 i NO3 to kwestia zamknięcia cyklu azotowego.  Żeby to wszystko zagrało musisz dać jakieś pożywki do zbiornika np sypnąć trochę karmy dla ryb i dać ampułkę bakterii Prodibio biodigest i czekać robiąc testy nh3 no2 i no3 co 3 dni i zapisywać wyniki. Przy odrobinie szczęścia cykl zamknie się w 2-3 tygodnie ale może to potrwać i 5-6 tygodni bo tu nie ma reguły. Także ze względu na dobro ryb sugeruje zapomnieć o wpuszczaniu ryb w przyszłym tygodniu, bo tego nie przeżyją.

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kilocoli93 napisał:

ph 7,6 (próbowałam podnieść sodą oczyszczoną, ale nic to nie dało)

Teraz nie kombinuj z sodą. Rzeczywiste pH będzie dopiero po zamknięciu cyklu azotowego..Ono samoczynnie w niewielkim zakresie wzrośnie. Ten parametr możesz podnosić sodą ale nie na starcie cyklu. Poza tym aby w miarę dokładnie zmierzyć pH powinnaś mieć testy ( krople ) w zakresie 7.4 - 9.0. Inny zakres pokaże niedokładnie.

Ocena Twoich parametrów nic Ci nie da teraz bo naprawdę są to parametry kranówy a nie wody w trakcie cyklu. Nie wiemy jak startujesz ( metoda) . Ale generalnie obserwuj NO2 i NO3. Jeżeli przy Twoim starcie ( metoda nieznana) NO2 bardzo Ci wzrośnie  i zacznie spadać a wzrośnie NO3 to teoretycznie  można będzie uznać cykl za zamknięty. Dlatego kolega polecił Tobie abyś poczytała o cyklu.

13 minut temu, kilocoli93 napisał:

Jesteś tak dobrym akwarystą, że MOGŁABYM się od Ciebie czegoś nauczyć 😉 każde źródło podaje inaczej.

Tutaj prośba..zostaw sarkazm dla siebie  i doceń to , że kolega chce Ci pomóc jak wszyscy inni na tym forum. Więcej na tym zyskasz.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 4
Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Teraz nie kombinuj z sodą. Rzeczywiste pH będzie dopiero po zamknięciu cyklu azotowego..Ono samoczynnie w niewielkim zakresie wzrośnie. Ten parametr możesz podnosić sodą ale nie na starcie cyklu. Poza tym aby w miarę dokładnie zmierzyć pH powinnaś mieć testy ( krople ) w zakresie 7.4 - 9.0. Inny zakres pokaże i niedokładnie.

Ocena Twoich parametrów nic Ci nie da teraz bo naprawdę są to parametry kranówy a nie wody w trakcie cyklu. Nie wiemy jak startujesz ( metoda) . Ale generalnie obserwuj NO2 i NO3. Jeżeli przy Twoim starcie ( metoda nieznana) NO2 bardzo Ci wzrośnie  i zacznie spadać a wzrośnie NO3 to teoretycznie  można będzie uznać cykl za zamknięty. Dlatego kolega polecił Tobie abyś poczytała o cyklu.

Mam test kropelkowy 7,5-9 :)

Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź, będę zatem obserwować i wiem na co zwracać uwagę. 

Opublikowano

Koledzy powyżej napisali już wszystko. Jeśli uraził Cię mój post to przepraszam. Jesteś na tym forum już kilka miesięcy i myślę, że czytając je, powinnaś mieć chociaż podstawową wiedzę na temat cyklu azotowego czy odpowiednich parametrów wody.

• Lubię to 4