Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

po długiej przygodzie z malawi postanowiłem się przerzucić na tanganikę. ( wiem że tanganika to nie temat na tej grupie lecz jeszcze nie posiadam żadnych rybek z tanganiki)

Aktualnie nie posiadam już żadnych rybek, akwarium stoi jak stało tyle że teraz bez ryb. W tym akwarium które ma 300 l pływały:

-5 saulosi

-6 socolofi

-6 red red

Podłoże to Piaseczek.

I teraz to na co bym chciał dostać podpowiedź.

Filtracja którą miałem  to 1 filtr aquael turbo 1500 i drugi turbo 2000, lecz przy tej filtracji woda była lekko zóltawa lub nawet przed cotygodniową podmianą zielonawa.

Zastanawiam się nad zakupem filtra zewnętrznego ultramax 2000. Czy ktoś z was może go posiada lub miał z nim doczynienie ? 

Ogółem potrzebuję filtra zewnętrznego do akwarium 300 l w granicach max 600 zł.

Chodzi mi głównie by ktoś mi pomógł dobrać filtrację którą pomoże mi uzyskać krystaliczną wodę.

Dodam jeszcze że w 100 % będę hodował max 15 rybek z tanganiki.

Opublikowano
30 minut temu, Paweł2003 napisał:

Filtracja którą miałem  to 1 filtr aquael turbo 1500 i drugi turbo 2000, lecz przy tej filtracji woda była lekko zóltawa lub nawet przed cotygodniową podmianą zielonawa.

Na  pompach o wydajności 2000 l/h kaseciaki obsługują 375 l a nawet większe i woda jest kryształ. Ty miałeś dodatkowo jeszcze 1500 l/h.  Szukalbym przyczyny nie  w filtrach. Jesteś pewny że na nowym filtrze osiągniesz   wodę kryształ? 

Opublikowano

W takim litrażu  każdy filtr zewnętrzny  bez wielkiego przepływu sobie poradzi. Do tego AC2000  z samą gąbką i nie będzie problemu. Jeżeli w kubełku umieścisz purolite  a520e wpłynie to na klarowność wody jak i obniżenie NO3. Jest wiele tematów na temat wystarczy poszukać.  Przypominam..jesteśmy na forum Malawi a nie Tanganika. Temat zamykam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.