Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, AndrzejGłuszyca napisał:

...no i temat załatwiony. Podziel się potem  opinią na jego temat jak już będziesz miała.

Jasne. :) Jak tylko przybędzie zdam relację.

• Lubię to 1
Opublikowano
Maxizoo. Normalnie jest tańszy niż u konkurencji, bo za 1269zł. A dla nowych klientów 10% zniżki, czyli w sumie wyszedł 1140zł,  co też jest ceną kosmiczną jak za kawałek plastiku i pompę, ale już wolę o tym nie myśleć.
Dzięki. Też nabyłem. :)

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
5 godzin temu, Bartek_De napisał:

Wywołam do tablicy kolegę @Shymoonmoże opiszesz swoje spostrzeżenia z użytkowania Fx4

Właśnie mój weekend się skończył niestety... postaram się w niedzielę wrzucić film z działania fx4 w 80 galonowym baniaku. Minusów mało a z użytkowania jestem zadowolony, Skręcam go czasami bo pralkuje ale to głównie przez moje kombinacje z kamurcami, nie mogę zoptymalizować poziomu estetyki z zachciankami😉

Opublikowano

Filtr przyszedł - to dobra wiadomość. Trochę gorsza - przyszedł bez wkładów. Wieki temu kupowałam kubełek, miał wszystko w pakiecie, więc tu nawet nie wpadłam na to, że może nie mieć. Także temat wkładu pojawił się szybciej niż zakładałam. Wyczytałam, że Seachem Matrix to dobre złoże biologiczne. I tu pytanie, czy faktycznie 1l na 400l wody starczy? Myślalam, żeby trochę z zapasem wziąć 2l i uzupełnić to grysem koralowym. Czy to ma sens?

Opublikowano

Filtr przyszedł - to dobra wiadomość. Trochę gorsza - przyszedł bez wkładów. Wieki temu kupowałam kubełek, miał wszystko w pakiecie, więc tu nawet nie wpadłam na to, że może nie mieć.

To teraz wiesz skąd taka promocja
Litr matrixa w zupełności wystarczy, a jeśli masz zapas grysu koralowego to nawet on sam wystarczy bez konieczności kupowania matrixa.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z tego co wiem to chyba wszystkie filtry tej serii (1200xl) są bez mediów. Media dedykowane można kupić osobno.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 4.07.2019 o 21:35, Bartek_De napisał:

Wywołam do tablicy kolegę @Shymoonmoże opiszesz swoje spostrzeżenia z użytkowania Fx4

To tak przy tablicy... o użytkowaniu fx4:

rys historyczny: zakładałem baniak ok 300l, wymyśliłem sobie Ultramaxa 1500 (popieraj polską myśl technologiczną) + mechanicznego chińczyka 2200l/h...wszystko hulało wspaniale jakiś miesiąc. Filtry dawały radę, przepływy jak na ulotkach... akwarium dojrzewało 😀

Wpuściłem zwierzęta i po 2 tygodniach tragedia. Ultramax stracił przepływ do jakichś 200l/h albo mniej... chińczyk dawał radę bo czyszczony był co 2 dni...

Kupiłem fx4... taka desperacja na szczęście jak się okazało.

Teraz od  4 miesięcy wszystko hula bez zarzutu. fx4 ogarnia mi wszystko, biologię i mechanika. Wkład to 2l matrixa, węgiel seachema, purogen i  phosgard, Wiem, że  chemię powinienem wymienić ale czytając wątki o filtracjach to chyba zaczekam. Na razie parametry wody są więcej niż przyzwoite.. podmiana wody ok. 50l na tydzień, dwa w zależności od parowania. Ryby zdrowe i aktywne. Mimo młodego wieku było już kilka inkubacji. Zamieszek wewnątrzgatunkowych jak i poza nie ma, a przynajmniej nie zauważyłem.

Tak wygląda przepływ fx4 lekko skręcony. Cyrkulację wspomagam jebao 8 i ten układ zamiata wszystko.

• Lubię to 2