Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@AndrzejGłuszyca, @Tomasz78, @suricade, @TOMEKSIEDLCE  po części macie rację w tym co piszecie,ale nie chodzi mi już o samą powierzchnię dna akwarium kolegi,tylko głównie o rozmiar  do jakich te ryby dorastają,a w zbiorniku o długości 150cm moim zdaniem mija się to z celem przy ''niektórych gatunkach'' które zaproponował Tomasz78.

20 godzin temu, Tomasz78 napisał:

A po drugie  jak znam życie malawisty to zanim ryby osiągną maksymalne rozmiary autor tematu albo nabierze apetytu i będzie kombinował z większym akwarium dla większej liczby ryb i jeszcze większych gatunków albo zmieni obsadę 10 razy zanim ryby dorosną.

Drogi Tomaszu :) 

Wiesz równie dobrze mogę napisać ,że takie gatunki jak zaproponowałeś koledze nadają się też do 200l zbiornika,bo ryby zakupię małe,ale co z tego skoro najdzie mnie ochota na zmianę litrażu lub obsady,gdzie potem będę miał problem co zrobić z rybami. Niektórzy nie mają możliwości oddania/sprzedaży zakupionych ryb,a problem dodatkowo pojawia się jak ryby dorosną.Nie piszę o o oddaniu ryb na aukcjach typu OLX ,bo tam ludzie kupują co popadnie do swoich zbiorników,byle by było kolorowo,ale piszę o tym,że niektórzy też nie mają warunków aby postawić w mieszkaniu zbiornik dłuższy niż 150cm długości.

Rozumiem jeśli chodzi o obsadę jedno/dwu gatunkową z np. Copadichromis borleyi lub Placidochromis Phenochilus Mdoka White Lips + do tego ewentualnie jeden/dwa gatunki mniejszej Mbuny np. Labidochromis caeruleus itp. ,ale osobiście do tego zbiornika nie wpuszczałbym predatorów,ale skoro kolega się uparł to niech przekona się na własnej skórze.

Takie jest moje zdanie na ten temat ;) 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
13 minut temu, egon44 napisał:

po części macie rację w tym co piszecie,ale nie chodzi mi już o samą powierzchnię dna akwarium kolegi,tylko głównie o rozmiar  do jakich te ryby dorastają,a w zbiorniku o długości 150cm moim zdaniem mija się to z celem

Widziałem akwarium z dużymi drapieżcami w akwarium 150 cm długości . Ryby praktycznie nie pływały, a duże ryby mszą mieć gdzie popływać. Stres był duży. Często zdarza się, że ryby walczą i gonią się. Muszą mieć na to miejsce.

Proponuję poczytać nieco niemiecką stronkę https://www.malawi-guru.de/malawisee/fischverzeichnis-malawisee-buntbarsche/fischverzeichnis-nonmbunas/fischverzeichnis-nonmbuna-dimidiochromis/265-artentafel-dimidiochromis-compressiceps.html

Tutaj dla każdego gatunku proponują minimalną długość zbiornika, a także litraż. Warto się tego trzymać. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Kolega w tytule pyta " jakie drapieżniki do akwa 150x80x70?" . Ja zapytałem dlaczego akwa ma mieć minimum 180 a najlepiej 200 cm? Odpowiedź mówiąca o tym ,że potem będzie problem z oddaniem jak  dorosną ( przy zmianie litrażu )  mnie nie zadowala z tej prostej przyczyny , że  wielu kolegów zmienia akwa na większe i sobie z tym radzą. 150 x80x70 cm   jest zbyt małe z jakich względów  bo w tytule kolega  nie wspomina  o konkretnych rybach ani w jedynym swoim poście nr1? Nie chodzi mi o konkretny gatunek. A jednocześnie nasuwa się pytanie: co rozumiemy pod pojęciem "drapieżnik"?

• Lubię to 2
Opublikowano
55 minut temu, egon44 napisał:

Wiesz równie dobrze mogę napisać ,że takie gatunki jak zaproponowałeś koledze nadają się też do 200l

Drogi Egonie :) 

Nie zamierzam się z nikim kłócić. Ty masz swoje zdanie ja mam swoje.

Propozycję dałem do 840l a nie 200l. Gatunki mniejszych drapieżników które wymieniłem nadają się do akwarium autora tematu i mogą tam pływać jako dorosłe.

Takie jest moje zdanie.

Kropka.

A co zrobi autor tematu to jego sprawa i jak zechce trzymać gatunki dorastające do 35 cm nikt go nie powstrzyma.

Autor tematu na razie milczy. Nie podzielił się z nami swoją wizją jakież to gatunki chciałby widzieć w swoim akwarium.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jeśli autor szuka wrażeń, to ja zaproponuję kompromis. Przy okazji będzie więcej dynamiki.

Sugeruję autorowi, aby poszukał w naszej galerii i googlach Melanochromisów (chipokae, lepidiadaptes, kaskazini, baliodigma). To akurat gatunki wyspecjalizowane w łowiectwie i potrafią nieźle złapać za palec przy karmieniu😉. Jeśli którykolwiek z tych gatunków się spodoba, to można by wymyślić coś ciekawego. Znajdzie się nawet opcja z połączeniem tych ryb między sobą, w kilku konfiguracjach. 

Opublikowano

Witam

Dziękuję za zainteresowanie tematem i liczne wskazówki i odpowiedzi.

Nie będę ukrywał, że moje pytanie miało podtekst, który udało się wywołać tj. długość mojego akwarium. Szczerze mówiąc to właśnie tu tkwiły moje obawy co do sensu obsady z drapieżnikami w ogóle w tym akwarium i dlatego na pewno na siłę nie będę żadnych predatorów uszczęśliwiał długością 150cm.

Na szczęście niedługo czeka mnie przeprowadzka firmy i w nowym miejscu z pewnością znajdzie się miejsce na dłuższe akwarium...

Raz jeszcze dziękuję za komentarze.

Opublikowano
16 minut temu, Ludwik79 napisał:

Nie będę ukrywał, że moje pytanie miało podtekst, który udało się wywołać tj. długość mojego akwarium. Szczerze mówiąc to właśnie tu tkwiły moje obawy co do sensu obsady z drapieżnikami w ogóle w tym akwarium i dlatego na pewno na siłę nie będę żadnych predatorów uszczęśliwiał długością 150cm.

Skoro  sprawa  długości akwa wyjaśniona i z tego co piszesz nieaktualna to aby nie prowokować zbędnych emocji temat zamykam.

• Lubię to 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.