Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem, że tę biologię, która jest obecnie w kubełku ?! Jeśli się zdecyduję, to prawdopodobnie będzie to filtr typu "reaktor" - zależy mi na "przenośności". To, co mnie dobije obecnie to głośność mojej filtracji. Za mechanika robi AC1500, za biologa wspomniana Ikola600maxx, oba filtry buczą niemiłosiernie. Gdy zastosuję cyrkulatora w HMF, to chyba go nieco wyciszę ?!

Na jakim etapie mogę zmienić filtrację, jak już będą ryby, czy przed ich wpuszczeniem ?

Opublikowano

Jeżeli posiadana głowicę AC 1500 "powiesisz ", na kablu, reaktora to możliwe, że się wyciszy . Sprawdź czy buczy także trzymany , pod wodą, tylko za kabel i nie przymocowany do szyby. Możesz także wewnątrz reaktora zamiast jednej dużej pompy zastosować w mniejsze. Jest sporo możliwości. Warto obejrzeć rozwiązania proponowane w internecie.

Opublikowano

Doradźcie mi, gdybym się zdecydował na HMF,  dotychczasowy kubełek (ikola600maxx) sobie zostawić, czy oddać komuś za jakieś marne pieniądze ? Zdaje się, że ten system filtracji trochę mnie rozczarował, chyba wolę, jak woda nie opuszcza zbiornika....

Opublikowano (edytowane)

A ja bym tak o razu nie sprzedawał. Najpierw odpal hamburga i wtedy zastanawiaj się co dalej. Sam napisałeś, że filtracja na kuble Ciebie rozczarowała. A co jeśli sytuacja się powtórzy w przypadku HMFa? Sprzedaż zawsze zdążysz. Osobiście kubeł bym sprzedał ale na wszelki wypadek kupił jakąś głowicę. Ostatnio całkiem przypadkowo sprzedałem swojego atmana. Była niedziela więc wszystkie sklepy pozamykane a tutaj pewnemu akwaryście padła głowica. Martwił się, że ryby mogą paść więc w godzinę był u mnie i zakupił atmana. Tak więc sam widzisz, że lepiej coś mieć jako zapas.

Podsumowując. Sprzedał bym i zakupił głowicę jako zapas tylko wtedy gdy upewnisz się, że hamburg jest dla Ciebie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
9 godzin temu, M4L4WI_F4N napisał:

Podsumowując. Sprzedał bym i zakupił głowicę jako zapas tylko wtedy gdy upewnisz się, że hamburg jest dla Ciebie.

11 godzin temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Moja sugestia to aby zostawić...Teraz nie przewidzisz ale może być chwila , że będzie Ci potrzebny . Decyzja Twoja.

Dziękuję za podpowiedzi. Głowice zapasowe to ja mam, ale rozumiem, że tu bardziej chodzi o biologię.

Opublikowano
2 minuty temu, tomaszzt napisał:

Głowice zapasowe to ja mam, ale rozumiem, że tu bardziej chodzi o biologię.

Do głowicy możesz dodać moduł z ceramiką i na jedno wyjdzie czy masz kubełek czy pompę z modułem . Chyba , że masz taką pompę , że nie ma możliwości podłączenia modułu tak jak można to zrobić w AC200. U mnie w piwnicy przez kilka lat leżał Midikani 800 aż przyszła chwila , że musiałem jego wykorzystać. Nikt Ci nie podpowie jakie wyjście będzie najlepsze. Zrób tak jak uważasz.

Opublikowano

A jeszcze pytanie dla znawców tematu. Czytam, że falowniki tudzież pompy o 2 lub 3 krotnym przerobie pojemności. Jednak gdzie nie czytam lub patrzę to wszystko opiera się na gabce i napowietrzaczu a nie na pompie. Jeden z takich projektów w linku poniżej:

http://www.malawisee-aquaristik.de/tausendvierhundert-liter

Z Waszego doświadczenia ma to rację bytu? Napowietrzacz plus cyrkulatory do mieszania wody? 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kochani, po eksperymentach z kubełkiem, głowicami, itd., stanęło na hamburgu tzw. "reaktorze" napędzanym pompką powietrzną. Napisze tak - lepiej być nie może, tego w ogóle nie słychać, to znaczy słychać plusk wody, bo wylot jest 3 cm nad poziomem lustra wody. I właśnie to chcę zmodyfikować tak, aby woda wypływała na tym samym poziomie, co powierzchnia wody. Ktoś poradzi, jak to zrobić ? Rurka wylotowa jest w kształcie litery L, jak mogę obniżyć wylot wody o te 3 cm ?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
    • Witam, posiadam sterownik od 2 lat  LedDimmer Pro V5 który mam podłączony do zasilacza 12V 45W i z dioda i samsung RGB od jakiegoś czasu dioda sterownika zaczęła migać z ledami przez chwilę się ustabilizuje i znów zaczyna migać wie może dlaczego tak się dzieje? 
    • @Dagmarina od siebie mogę polecić Tropical insect menu. Bardzo dobry pokarm moim zdaniem za rozsądne pieniądze.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.