Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz78 napisał:

Można chailosi wymienić na nowe chalosi lub dodać nowe do tych które już są. Przy zakupie nowego gatunku to też może się przydarzyć coś tak jak z chailosi, mogą być same samce lub same samice, ryby pokrzywione, chorowite, pozdychają czy nie wiadomo co jeszcze. Nie ma co skreślać chailosi bo większość samców a jeden bez oka xd. 

Wymiana chailosi na demasoni spowoduje mało koloru żółtego, będzie zbyt jednostajnie niebiesko w ciemne pionowe pasy, a mphangi podobne kolorystycznie do demasoni.

Wymiana na koningsi to już lepiej pod względem kolorystyki bo samice żółte i samiec ma inny wzór kolorów.

Wymiana na zebrę gold, zwłaszcza mc/ob to moim zdaniem najlepsza opcja pod względem kolorystyki, tylko jak będą współgrały dwie duże zebry (boadzulu i gold) zachowaniowo w akwarium 150cm 375l czy nie będą sobie zbytnio wchodziły w drogę. Tak żeby jedna drugiej nie zdominowała, żeby boadzulu nie był szary, chociaż wydaje mi się że ryby nie powinny wchodzić sobie w drogę ze względu na odmienne ubarwienie. I tak się zastanawiam czy zdominowana zebra gold mc/ob traci ubarwienie i robi się szara czy też ta żółć w ciapki pozostaje na stałe tak jak u metriaclima estherae red red samce nie tracą koloru nawet zdominowane, mają stały kolor.

Demasoni nie koniecznie jest na 1 miejscu. Najbardziej się skłaniam ku Konigsi chyba 

Opublikowano

Demasoni to bardzo urokliwa ryba, ale jak już kolega wcześniej wspomniał jest kolorystycznie podobna do Mphangi. Koningsi na pewno rozjaśni zbiornik i samiczkami i samcami. Myślę że to trafiony wybór patrząc na to co chcesz osiągnąć.

• Lubię to 1
Opublikowano
Teraz, Tom74 napisał:

A ryby z Żor od Darka Gaży i od Przezdy z Finlandii 😃

Pan Darek też ma bardzo dużo dobrych opinii :), o drugiej osobie niestety nic nie mogę powiedzieć, chociaż pamiętam że był aktywną postacią na forum :)

Opublikowano
1 minutę temu, Tom74 napisał:

Lub trochę większą Labeotropheus Trewavasea Chilumba 

Tutaj bym jednak trochę polemizował. Trewki to dość potężna ryba. Myślę ze 180cm długości to dla nich minimum

Opublikowano
4 minuty temu, Merlot napisał:

Tutaj bym jednak trochę polemizował. Trewki to dość potężna ryba. Myślę ze 180cm długości to dla nich minimum

To prawda, u mnie narazie nie zdominowała akwarium(jeszcze młode okolo 8-10 cm) lub nie pozwala na to samiec Johanni Gome😃

• Lubię to 1