Skocz do zawartości

Oświetlenie malawi 112l 6500K Aquael czy zmienic na moduły LED 9000K

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Założyłem sobie akwarium malawi 112 litrów mam w nim 7 szt saulosi 2 samce i 5 samic rybki są jeszcze młode dopiero się wybarwiają. 

Wcześniej było to normalne akwarium z rybkami typu molinezje itp. z oświetlenia mam 2x Aquael Led Tube sunny 16W barwa 6500 i piękne zielone glony porastające piaskowiec :) 

Mam dylemat związany z oświetleniem mianowicie marzy mi się symulator świt- zmierzch ale na rynku nie ma żadnych które byłyby  kompatybilne z moim oświetleniem. Kontaktowałem się nawet z firma Aquael no niestety pozostaje mi tylko zwykły wyłącznik czasowy start/stop.

Czytając różne tematy odnośnie oświetlenia widzę już mój pierwszy błąd odnośnie barwy oświetlenia, dodam że glony rosną mi naprawdę szybko na szybach i kamieniach jeden z kolegów na forum pisał że przy barwie 7500K nie nadążał czyścić szyb mam podobnie przy 6500K .

Jedni zalecają barwę światłą 6500 inni 9000, a jeszcze inni 11000+ RGB.

Moje Tuby są stosunkowo nowe jeszcze na gwarancji i szkoda mi ich trochę skreślać na straty.

Co robić czy zmienić je całkowicie na moduł TC420 świt- zmierzch o którym jest 17 stronicowy referat na forum i do tego diody GOQ Samsung tylko jakiej barwy??

Czy dołożyć coś do tego oświetlenia co mam i żyć bez moduły bo tak też można. 

Proszę o porady bardziej doświadczonych kolegów. 

Dodam jeszcze że moje pyszczaki bez znaczenia czy świeca się  dwie czy jedna tuba nie chcą pobierać pokarmu pływającego po tafli co mnie trochę martwi. 

Opublikowano

Pomijając temat światła napisz coś wiecej o parametrach wody, kiedy baniak zalany? Jaki pokarm podajesz. Co do oświetlenia niech wypowiedzą się mądrzejsi ja mam dwie tuby led 9500 K i nie jest najgorzej, kamienie zaczely porastać zielonymi glonami😀 Jak Cię stać i marzysz o wspomnianym oświetleniu to zmień. 

Opublikowano
1 godzinę temu, anutemix napisał:

Pomijając temat światła napisz coś wiecej o parametrach wody, kiedy baniak zalany? Jaki pokarm podajesz.

Ale to poproszę w innym dziale.

Opublikowano

Witamy na forum.

Aktualnie posiadam TC420, RGB, białe full spectrum, a nawet aktynikę, więc mogę co nieco powiedzieć.

Od rana mam ustawiony świt, czego i tak nie widzę, bo zapala się jak śpię, wycinek widzę rano. 

Później przez cały dzień mam jedno normalne światło dzienne i wieczorem zmierzch, co jakoś specjalnie też mi nic nie robi.

W sumie lubię patrzeć, jak w trochę cieplejsze barwy się zmienia, szczególnie przełom czerwony + niebieski.

zielonego praktycznie nie używam. Na ostatnią godzinę pracy lampy ustawiam aktynikę, choć niebieski też by starczył.

Bawię się tym, bo mam. Jakbym miał tylko białe jak ty, to na tą chwilę bym dokupiłbym sobie jedynie ze 6W niebieskiego na wieczór.

Zrobiłbym 2 pstryczki - jeden na białym, drugi na niebieskim, zeby samemu sobie zmienić jak najdzie mnie ochota. Do tego zwykły timer on/off na całość.

Wszystko kwestia gustu.

Co do glonów, to bardzo fajnie, że rosną. U nas są pożądane. Zjadają też nieco NO3 i PO4, co jest pożyteczne. Szyby można przetrzeć raz na 3 dni.

Jak ci za dużo glonów rośnie, to krócej świeć po prostu, albo w ogóle tylko jak wracasz z pracy. Ryby nie potrzebują światła dodatkowego.

jak nie chcą jeść, to nie daj im jedzenia przez 3 dni. Nic im się nie stanie.

Potem będą ci jadły z ręki.

Tu filmik jak mi jedzą z ręki nagrany na początku. Teraz to jak tylko rękę wsadzam, żeby filtr poprawić, to się zlatują i mnie podgryzają. Mrożonka Artemia: