Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zakupiłem walizkę testów jbl oraz uzupełnienie ph 7,4 - 9,0.

I teraz pytanie ile kropli dać do tych 5 ml wody? Bo w instrukcji jest napisane , że 4 krople a na uzupełnieniu oraz tabeli barw, że 3 krople... 

Bo nie wiem, czy jest to jakaś duża różnica, w końcu tylko jedna kropla.

Edytowane przez StaNorywy
Opublikowano (edytowane)

Ok czyli 3. A o co chodzi z tymi dwoma buteleczkami - do jednej dodać test a drugą zostawić z samą wodą, dobrze widzę?

Opublikowano (edytowane)

Jak dasz po 5 ml wody do każdej buteleczki ( NAJPIERW PRZEPŁUCZ JE W WODZIE Z AKWA)  to postaw ten prostokątny plastik ( komparator) na wzorniku. Wycięty ząbek ma być od góry a równa część na dole. Do otworu przy wyciętym ząbku dajesz fiolkę z wodą z akwa a po wymieszani kropli   z woda z drugiej fiolki wkładasz ją w otwór  dolny ( przy równym boku)  Wartość odczytujesz z pierwszego  paska  czyli tam patrzysz czy odczytany wynik jest w bezpiecznym zakresie i jaką ma wartość.( ikonka pyszczaków)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

Jaki masz zakres testów pH?

Masz takie jak na filmiku?

Zwróć uwagę ,że np. pH8  w pierwszym pasku ( naszym czyli Malawi)  jest na zielonym, polu czyli jest ok. Ale ta sama wartość  na środkowym pasku  jest już w drastycznej strefie. Ciebie interesuje tylko pierwszy od góry pasek.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Tak też mam 7,4 - 9,0. Jedynie co to mam uzupełnienie więc tabela barw jest ta z walizki. Zaraz dam wyniki. Mogę tu, czy zakładać nowy temat?

Opublikowano (edytowane)

Ph o ile dobrze patrzę to 7,5. Gdyż trochę bardziej nasycone niż 7,4 ale mniej niż 7,6. Dodam zdjęcia, ale nie wiem czy będzie to aż tak dokładnie widać.

1556885659544779849149.jpg

15568858003011794311163.jpg

Zdjęcia
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.