Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 2.05.2019 o 20:24, gienq napisał:

Mam podobne spostrzeżenie, a naprawdę zdrowo ładuję tę watę - mowa o sytuacji bez prefiltra Eheima - wata w samym koszyku prefiltra. Nawet specjalnie wsadzałem dodatkowy „kęs” waty pod wlot wody do filtra - i różnica była niewielka.

Jedyne co mogę jeszcze dodać, to przy instalowaniu włókniny micro jako totalnie ostatni etap, lepiej nie uruchamiać kubełka na pełnej mocy. Dostrzegałem, że w akwarium pływało mnóstwo biało-przezroczystych drobinek i to nie były żadne żywe stworzenia, ryby tego nie jadły, a ponieważ mam deszczownicę na całej długości zbiornika, to te nitki były „maglowane” przez całe akwarium. Podejrzewam, że przy pełnej mocy wirnik rozrywał włókninę i strzępił ją, a to dostarczało kolejno nową porcję niteczek.

Dziękuję za pomoc.

Cholerka, mam dokładnie tę samą sytuację. Startuję z moim pierwszym malawi, mam prefiltr na wlocie do kubełka i w pojemniku na media przy AC1500. Jak sobie kolego z tym poradziłeś ?

Opublikowano
8 minut temu, tomaszzt napisał:

Mam podobne spostrzeżenie, a naprawdę zdrowo ładuję tę watę - mowa o sytuacji bez prefiltra Eheima - wata w samym koszyku prefiltra

@tomaszzt I to może być wyjaśnieniem:) Ja mam samą pompę beż modułu a miedzy pompą a koszykami z watą mam rurkę 6-7 cm! Wtedy nie ma możliwości wciągnięcia waty. @gienq chyba dobrze to  zauważył.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Białe niteczki i włókna, pochodzące prawdopodobnie z postrzępionej fizeliny (wkład filtracyjny JBL Symec Micro sprzedawany w postaci płatu około 24x48 cm) miałem wtedy, gdy wkładałem ją do filtra dokładnie jako ostatni etap, przy wylocie wody z filtra. Mam podejrzenie, że wirnik rozrywał tę fizelinę, ale nie mam mikroskopu i nie dam sobie ręki uciąć.

Pomógł Seachem Clarity, Seachem Purigen oraz dwie podmiany wody. Teraz jak mam kłopot z przejrzystością wody, to wkładam Pat Mini obłożonego właśnie tą fizeliną i watą. Głupie, ale działa lepiej.

• Lubię to 1