Skocz do zawartości

Niskie pH warszawska woda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, Bartek_De napisał:

Jak często wymieniasz wkład węglowy w ustrojstwie? Mierzyłeś zawartość chloru w kranówce?

Wkład węglowy wymieniam co pół roku.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziś przy okazji podmiany z ciekawości, jak również zainspirowany tym tematem, zmierzyłem pH u siebie. Wynik - 7,6 dodałem więc 2 płaskie łyżki sody (duże łyżki), jak zwykle rozpuszczając ją w świeżej wodzie i rozlałem po całej długości akwarium. 3 godziny po podmianie powtórzyłem pomiar. Wynik - 7,9 (kolor znacznie ciemniejszy od 7,8 ale nie na tyle ciemny żeby było 8). Jutro powtórzę pomiar i napiszę ile wyszło.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Macie szszęście u mnie w kranie Ph  6,3 . Co podmiana paczka sody a raz na 3 tyg  Malawi Victoria Buffer z ledwościa Ph  7,8 nigdy nie udało mi się więcej uzyskać. Tylko Kh leci wtedy w górę.

Opublikowano
8 minut temu, Bartek_De napisał:

Dziś powtórzyłem pomiary. Wynik - pomiędzy 8 a 8,2 ale bliżej 8

Tak się zastanawiam. Przy dodawaniu sody, jakieś tam zawsze skoki pH są. Widzę, że u Ciebie najpierw spadło do 7,6 a teraz jest 8,2. Czy takie skoki mają jakiś wpływ na ryby. Chodzi mi jak rośnie, lub jak spada pH. 

Opublikowano
Tak się zastanawiam. Przy dodawaniu sody, jakieś tam zawsze skoki pH są. Widzę, że u Ciebie najpierw spadło do 7,6 a teraz jest 8,2. Czy takie skoki mają jakiś wpływ na ryby. Chodzi mi jak rośnie, lub jak spada pH. 
Jest bliżej 8. Wiesz co, nigdy nie zauważyłem jakiegoś negatywnego wpływu, a już dość długo używam sody. Z drugiej strony, skok o 0,5 stopnia nie jest drastycznym skokiem.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dziś zrobiłem podmianę ok 25% po 11 dniach. Dodałem 30 ml sody (6 łyżeczek). Tuż po wsypaniu pH 7,5.

...aaa i wyjąłem tłuczony wapień filipiński z kaseciaka. 

Edytowane przez iquitos68
Opublikowano
Dziś zrobiłem podmianę ok 25% po 11 dniach. Dodałem 30 ml sody (6 łyżeczek). Tuż po wsypaniu pH 7,5.
...aaa i wyjąłem tłuczony wapień filipiński z kaseciaka. 
Wapień warto zostawić. On podniesie Ci KH a to z kolei jest buforem dla pH

• Lubię to 1