Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie jak w temacie. Czy rdzawe powinny mieć pasy? Zamierzam kupić jakies 8-10szt ale jak patrze co jest na rynku to mam wątpliwości czy są to rdzawe czy jakieś krzyżówki z hongi. Myślałem o hodowli Darka z Żor. Wydaje się to pewne źródło ale rdzawe z tej hodowli również mają pasy stąd pytanie jak to jest?

Opublikowano

Takie pasy często występują u zdominowanych samców i też u kundelków. Z tym ,że kundelek je ma cały czas mniej lub bardziej wyraźne. Natomiast u " normalnych" tylko jak są zdominowane . Spójrz na mojego kozaka, killera swoich samic:

Jak się przyjrzysz to leciutko widać...ale gdyby był zdominowany wtedy widać je wyraźnie. Kundelek ma cały czas widoczne.

• Lubię to 1
Opublikowano
21 godzin temu, MaciekMaciek napisał:

Pytanie jak w temacie. Czy rdzawe powinny mieć pasy? Zamierzam kupić jakies 8-10szt ale jak patrze co jest na rynku to mam wątpliwości czy są to rdzawe czy jakieś krzyżówki z hongi. Myślałem o hodowli Darka z Żor. Wydaje się to pewne źródło ale rdzawe z tej hodowli również mają pasy stąd pytanie jak to jest?

Tak wyglądają dorosłe rdzawe z hodowli Darka z Żor.

Zdjęcie mojego autorstwa,jak byłem w jego hodowli.

DSC05383.thumb.JPG.7c2795c55da65018ffc49fdb3028cd84.JPG

Tak jak napisał kolega powyżej młode ryby,lub zdominowane mogą mieć pasy.

• Lubię to 2
Opublikowano

@MaciekMaciekNajwiększa ryba na zdjęciu to dominujący samiec. Wszystkie moje F1 po dzikiej parze mają pasy i mają czarną pręgę na płetwie grzbietowej. To u dominujących ryb pojawiają się pasy. Najbardziej wyraźne są podczas potyczek i podczas tarła. Zarówno u samic, jak i u samców. Druga fotka przedstawia maluszki, które chowają się jeszcze w szczelinach skał. Podsumowując - wszystko ok z Twoimi rdzawymi ;) 

57736451_2446669988718448_8053210847054397440_o.jpg

_DSC0464.jpg