Skocz do zawartości

Farfocle w wodzie, pomocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , kilka tygodni temu założylem moje pierwsze akwarium malawi. Jakis czas było dobrze , tzn. woda była w miarę czysta , ale nie kryształ.Zbiornik 112L , filtr wewnętrzny Trixie do 120L (gąbka i mała ilość węgla w zestawie) , filtr zewnętrzny popularny HW-302 dół ceramika , środek zeolit, góra 2 wkłady i saszetka Purigenu. Obsada to 4 pielęgniczki , ale nie mam pojęcia jakie to są , mieszkam w Irlandii i tu w mojej małej mieścinie nie mają pojęcia o tych rybach , zawsze jest tylko kilka w sklepie zoologicznym i to wszystko . Dziś nagle pojawiły się w akwarium jasne pół przezroczyste farfocle, nie mam pojęcia zkąd . Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu i podpowiedzi co mam nie tak lub co powinienem zmienić. Dziękuję z góry.

IMG_20190414_185324.jpg

IMG_20190414_185312.jpg

IMG_20190414_183542.jpg

IMG_20190414_185204.jpg

IMG_20190414_185428.jpg

IMG_20190414_191843.jpg

IMG_20190414_191929.jpg

Opublikowano

Witaj, żółte ryby to grupa mbuna (skaliste rejony) Labidochromis Caeruelus, a niebieska to chyba jakaś aulanocara z grupy non-mbuna na której się kompletnie nie znam. Wiem jedynie, że to drapieżca kompletnie nie nadający się do tego litrażu. Jak masz okazje to zamień ją w sklepie na kolejną żółtą i to by było na tyle z Twojej obsady w tym minimalnym litrażu jak na Malawi.

Co do białych nitek to pewnie jakieś nicienie, akwarium wygląda na niestabilne biologicznie biorąc pod uwagę klarowność wody. Po jakim czasie od zalania wpuściłeś ryby ?

PS. Też mieszkam w Irlandii, skąd jesteś?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Witam dzieki za podpowiedz , jestem z samego południa 1h od Cork. To nie sa nitki , tylko coś jak płatki , tak jakby osad z czegoś się oderwał.Od zalania tydzień był , wcześniej miałem małe 25L ale na chwilę. Na początku było ok , miałem tylko filtr wewnętrzny i woda była czysta , ale od kilku dni mam tez ten zewnętrzny , chciałem zrobić biologie dla rybek, od tego momentu woda już nie jest tak czysta, może uklad wlotu i wylotu nie jest dobry , wiem że to mały zbiornik , ale na razie nie chcę kupować dużego ,bo nie wiem jak mi to wyjdzie.Jeśli chodzi o tego niebieskiego osobnika to jest bardzo spokojny , a ta czerwona najpardziej wyciszona.Mam wszystko w jednym rogu , zasysacz do filtra , wylot i filtr wewnętrzny, nie wiem czy tak dobrze, nigdzie nie ma jak dokładnie to ustawic do tak małego zbiornika.

Opublikowano
8 minut temu, Damex79 napisał:

To nie sa nitki , tylko coś jak płatki , tak jakby osad z czegoś się oderwał

Dobry trop👍 Obstawiam "zarośnięte" węże i to z nich wylatują kawałki tego czym zarosły. Ewentualnie z tego filterka wewnętrznego. Kiedy go czyściłeś?

Opublikowano

Jeśli to nie są nitki, tylko jakby oderwany brud to na stówę jest to film bakteryjny który jest rozbijany na tafli i wpada do wody.
Są dwa wyjścia - albo ustawienie filtra jak najbliżej tafli wody żeby tą powłokę rozbijał i z czasem filtr to wyłapie, albo skimmer Eheim 350. Polecam drugą opcję.

Co do ustawienia Twoich filtrów jak będziesz miał wszystko po jednej stronie to będzie zero cyrkulacji wody. Wylot z zewnetrznego filtra ustaw po przeciwnej stronie wewnętrznego tak żeby woda miała obieg.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, relativedegree napisał:

Co do ustawienia Twoich filtrów jak będziesz miał wszystko po jednej stronie to będzie zero cyrkulacji wody. Wylot z zewnetrznego filtra ustaw po przeciwnej stronie wewnętrznego tak żeby woda miała obieg.

I to jest błąd. Woda musi zatoczyć koło. Zawsze wlot do filtra ustawiamy pod najsilniejszym źródłem cyrkulacji, w tym wypadku wylotem filtra. Natomiast jeśli jest falownik, to oczywiście pod falownikem.

@relativedegree widzisz gdziekolwiek na piasku u kolegi jakieś odchody, no właśnie ja też nie, a akwarium ma już kilka tygodni. Czyli cyrkulacja działa.

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

Ok zmienię jutro , jeśli chodzi o skimmer to jest przy wlocie do filtra zewnętrznego, był w zestawie.Czy w tak malym zbiorniku nie zrobię tzw. prali jak bedzie wylot z jednej a wewnętrzny z drugiej strony.Farfocle się pojawiły w momencie  dgy poruszałem wężami z tyłu , tafla była w miarę czysta. Filtr zewnętrzny chodzi dopiero od środy , czy zostawić w nim tak jak pisałem czy coś zmienić?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Damex79 napisał:

Ok zmienię jutro , jeśli chodzi o skimmer to jest przy wlocie do filtra zewnętrznego, był w zestawie.Czy w tak malym zbiorniku nie zrobię tzw. prali jak bedzie wylot z jednej a wewnętrzny z drugiej strony.Farfocle się pojawiły w momencie  dgy poruszałem wężami z tyłu , tafla była w miarę czysta. Filtr zewnętrzny chodzi dopiero od środy , czy zostawić w nim tak jak pisałem czy coś zmienić?

Zostaw tak jak jest, filtry w końcu wciągną te farfocle. Przy okazji podmiany czy jakiegoś większego sprzątania warto poczyścić sobie węże

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano
29 minut temu, Damex79 napisał:

... Od zalania tydzień był , wcześniej miałem małe 25L ale na chwilę. ...

Czy ja dobrze zrozumiałem, że do świeżego akwarium od razu wpuściłeś ryby, nie czekając, aż dojrzeje zbiornik? Zbiornik powinien dojrzeć z wodą i filtracją średnio około miesiąc, zanim wpuści się ryby. Inaczej mogą paść.

Co do farfocli, to jak sam powiedziałeś - poruszyłeś wężami i się to pojawiło. Czy węże były kiedyś wcześniej używane?

Jeśli tak, to jak pisali koledzy - przeczyściły się. Jak już wszystko się z nich poodrywa, to będzie klarownie. Ile to potrwa - nie wiadomo.

Jedno ogólne zalecenie - dużo cierpliwości ze wszystkim co robisz i do przodu bardzo małymi kroczkami.

Opublikowano
I to jest błąd. Woda musi zatoczyć koło. Zawsze wlot do filtra ustawiamy pod najsilniejszym źródłem cyrkulacji, w tym wypadku wylotem filtra. Natomiast jeśli jest falownik, to oczywiście pod falownikem.
[mention=8358]relativedegree[/mention] widzisz gdziekolwiek na piasku u kolegi jakieś odchody, no właśnie ja też nie, a akwarium ma już kilka tygodni. Czyli cyrkulacja działa.

Walczyłem z zalegającymi kupami na środku akwarium. Metodą prób i błędów znalazłem złoty środek gdzie prawie nie muszę odmulać dna. Jednak zależy to od aranżacji, miałem inaczej kamole ułożone na początku i obieg wody był całkiem inny. Przy pustym praktycznie dnie w przypadku kolegi cyrkulacja będzie też inna. Aktualnie mam wylot z mechanika na tylną szybę ustawiony, a z biologa na przednią po przeciwnej stronie. W innym ułożeniu wylotów ta woda nie zataczała koła o czym wspomniałeś. Niestety mamy taki biotop, że wystarczy pare kamieni inaczej ustawionych i każdy będzie miał swoją rację.