Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Piszę moze ktoś miał również taki problem z grzałką i mi coś poradzi. Mianowicie. Miałem w 450 l akwa grzałkie AQUAELA ktora była ustawiona na 26 st. Kilka dni temu zauwarzyłem iż grzałka zaczęła non stop grzać. Termometry w akwa pokazywały 27 st a grzałka się nie wyłączała tylko ciagle grzała. Gdy temp wzrosła do 28 st musiałem ją wyłaczyć z prądu. Inaczej by ciągle grzała.W akwa mam dwa termometry : cyfrowy Juvela oraz zwykly . Jeden po lewej a drugi po prawej stronie akwa. Oba pokazują praktycznie te same temperatury. Grzałka w akwa umieszczona jest przy wylocie filtra. Pomyślałem nic,pewno padła. Więc  kupiłem nową tym razem Eheim.  I znow to samo. Termostat ustawiam na 26 st. Oba termometry pokazują praktycznie te same temperatury. Podłączam nową grzałkie,i jest to samo. Non stop grzeje,nawet jak temperatura na obu termometrach  pokazuje 29 st. I znow jestem zmuszony odłączyć grzałkie od prądu. Wiem ze to mało prawdopodobne ale jednak mi się przytrafiło.

Opublikowano

Hej zrób test w wiaderku może zacznie się wyłączać, a jak nie to oddaj do sklepu może ma wade. Dwa termometry raczej nie kłamią😀 słabo Ci pomogłem takiej sytuacji nie miałem.

Opublikowano

Wlasnie wstawiłem do wiaderka jedną. Zobaczymy. W sumie to dziwna sytuacje. Coś szwankuje pytanie tylko co ? Dwie grzałki roznych firmy miałby by te same wady,i to samo z termometrami.

Opublikowano

No i po testach wiaderkowych. Obie nagrzały wodę do temperatury ustawionej na termostacie. Czyli do 27 st. Woda ma w akwarium prawie 27 st. Obie grzałki w akwarium ustawione na 25 st. I obie grzeją. Dodam tylko ze obie mają po 300 w .