Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widze ze idzie moda na 150;ki :-)

wiec i ja sie dolacze, jak wiecie mam acei i saulosi

I wkrotce nastapi nowe akwa w podanych wymiarach , zastanawiam sie jak rozdzielac...

czy 126l zostawic dla saulosi

a w 375l trzymac demasoni, acei i ....co proponujecie?

druga opcja:

126l dla demasoni 1+4

a 375l dla Acei, saulosi, i.... co proponujecie?

Pozdr

Marcin

8)

Opublikowano

zdecydowanie pierwsza opcja...

a w dużym demasoni, ale w większej chmarze :D np 3+7 (tak jak lubią - ładniejsze samce jak ich więcej jest)

wspomniane acei i coś żółtego lub pomarańcz oczywiście :P

ja bym dał estherae

Opublikowano

Ja zdecydowanie jestem za opcją, aby Saulosi zostały w 126l. To jest to minimum, o którym się pisze tutaj na forum dla tych właśnie ryb. Demasoni to zdecydowanie bardziej żywiołowe ryby i mimo ich mniejszych rozmiarów, akwa 126l to dla nich za mało.

Jeśli do większego akwa trafią Acei i Demasony, to moim zdaniem zdecydowanie odpada niebieski pyszczak ( w sensie barwy, to nie nowy gatunek :twisted: ) Ja bym dał coś pomarańczowego, bądź z elemenatmi pomarańczu. Redy czy Red BLue to dość popularne ryby, choć ja osobiście bardzo je lubię i polecam. Jeśli nie, to może Greshakei, który niewątpliwie będzie się wyróżniał na tle Acei i Demasoni. I chyba jednak wcale taki wszędobylski nie jest :wink:

A ile chcesz gatunków do tego akwa większego?

Opublikowano

mysle ze maks 3 , no moze jak sie da 4 ale zeby nie byl tlok

bo wiecie jak to bedzie :twisted: jak zle doradzicie?

znow mi napiszecie ze za duzo zle dobranych gatunkow i bede musial stawiac kolejne akwarium np. 700l :lol:

ale wtedy zabraknie miejsca na lozko :lol::lol: no i moja duga polowa pewnie straci optymizm :D

Opublikowano

Zawsze możesz rozwinąć śpiworek :twisted:

Teoretycznie to można by dać 4 gatunki, ale masz Acei, czyli jedną z większych ryb. Gdybyś miał Estherae, to też zajmie trochę miejsca, bo mała to ona nie jest. Trochę nadrabia Demasoni. Można by spróbować z 4,ale nie za dużym gatunkiem :P

Opublikowano

Jeśli masz acei to, czym mniej gatunków tym lepiej bo 18-20cm rybka potrafi zajac dużo miejsca.

Ja po swoim doświadczeniu nie wpuszczał bym acei do mniejszego akwa niż 200cm.

Rybka nawet ładna aczkolwiek duża…

pozdrawiam

Opublikowano

Z tego, co wiem, Acei może chyba być w 150cm, poniżej już nie. No i nie wiem, czy w akwa dorasta do tych 20cm. Ale nie daje ręki obciąć, bo nigdy ich nie miałem,

Opublikowano

Ja miałem pare dni i dokładnie ich nie mierzyłem, ale tak mi się wydaje ze 1 okaz miale może niecałe lub blisko 20cm.Przed wpuszczeniem też wyczytałem ze mogą być w 150cm, ale po wpuszczeniu sam stwierdzałem ze mi to nie pasuje . To tylko i wyłącznie moje odczucia być może błędne, ale to naprawdę wilka ryba. Zresztą 1 raz wpuściłem dojrzałe osobniki, może dlatego takie odczucia, ze nie obserwowałem wzrostu :)

pozdrawiam

Opublikowano

Prawdę mówiąc nie mam jeszcze swoich acei dwa lata, ale 20 cm nigdy nie widziałem nawet jak miały 5 lat.

Przy porządnym karmieniu samiec może ma szansę dorosnać do 17 cm, ale najczęściej dorastają do 15-16 cm.

Po drugie wydaje mi się że trzymane takie 3 gatunki z acei w 150 cm sprawi Ci sporo frajdy, a acei pomimo wielkości są w miarę spokojnymi rybami.

Wiec obok demasoni i jeszcze jakiegoś gatunku trzeciego spokojnie mogę Ci je polecić.