Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Widzę, że zrobiłem sobie bardzo pod górę w ocenie krystaliczności wody Mam ledy 11000K w korytkach pomalowanych czarną farbą. Dają bardzo skupione i odcięte na krawędziach światło. Od strony filtra mam czarny lacobel. Jeśli świeci tylko rgb (bez korytka) to jest prawie kryształ przez 2,8m Przy białym - widać stożki światła, które wydobywają najmniejsze niedoskonałości wody - na czarnym tle (nawet przy filtracji na wkładzie sznurkowym 1 mikron!). Jeśli w pokoju jest jasno i rozproszone światło rozchodzi się od frontu w zbiorniku - stożki są mało widoczne/znikają. Światło i tło robią różnicę!
    • Zrobiłem testy:   azotany 2 ppm,   fosforany 0,1 ppm. W postach od #121 i dalej pisałem że regenerowana żywica (sól + ług sodowy) zbijała do ok. 5ppm…  teraz 2ppm. Być może problemem był przepływ – ustawienie żywicy w filtrze. Jeszcze inna możliwość to temperatura. Część żywicy była regenerowana na ciepło. W koszu na śmieci butelka po wodzie 5l z odciętym dnem i dziurką przy zakrętce. Żywice w butelce, na to sól w tabletkach. Dolewanie co jakiś czas gorącej wody + dodatek NaOH. Później to samo, tylko woda podawana kroplownikiem 1 l/h (zimna).  Oczekiwane wartości przy karmieniu 2,6g (futura ex)  i podmianie wody 7,7 l/h to 6 ppm azotanów i 0,6 ppm fosforanów. W jednym z artykułów czytałem, że warto regularnie usuwać przy regeneracji związki organiczne; być może raz zapchane żywice są trudne do oczyszczenia.  Planuję nowe żywice regenerować 10% roztworem soli z dodatkiem 0,5% NaOH w garnku w temp. 80 stopni przez dłuższy czas.  O ile się nie znudzę i znowu będzie tylko na podmianie Integracja pompy z HA przestała działać Coś po stronie serwera. Pewnie przez to, że zrobiłem stopniowe zwiększanie mocy i ilość poleceń zablokowała czasowo usera Dzisiaj znowu działa. Ale teraz już sterowanie ustawione na poziomie aplikacji… bezpieczniej.
    • Zacznij od zwiększenia ilości podmian. Jeśli to nie pomoże trzeba będzie pomyśleć o zmniejszeniu oświetlenia. 
    • Mam ogólnie zestaw Juwel Rio 180 i wszystko co w standardzie w tym juwelu + Fluval 307, ostatnio z podmianami słabo było przez brak czasu totalny, jedynie samo karmienie raz dziennie, świecę około 10h. Obsada to Maingano, ale były ze mną od małego, dopiero teraz większe są. W tym juwelu nie ma regulacji światła także są dwie Ledowe lampy i obie świecą, jedna pod rośliny, druga zwykła.
    • Jaką masz obsadę? Mbuniaki powinny taki glon roznieść w pył. Kiepskie foto i nie chce krakać, ale glony nitkowate to mniejszy problem. Te wykwity przy szybie i na kamieniach wyglądają mi na sinice. To nie glony tylko bakterie. Poczytaj jak je dokładnie zidentyfikować i z tym walczyć. Google pomogą. Ogólnie zbiornik wygląda na mocno prześwietlony. To przy zbyt rzadkich podmianach, niewłaściwym karmieniu, niedostatecznej filtracji i cyrkulacji  daje takie efekty. Nie pomaga brak roślin, Nie ma komu konsumować pierwiastków gromadzących się w wodzie. I pojawia się niechciane życie. 
    • Jakie masz oświetlenie?
    • Witam, mam akwarium malawi już z 6miesięcy mniej więcej, glony rosną w nim jak szalone, co zrobić lub co wlać aby zredukować te glony, zbyt dobrze się rozwijają. Ostatnio żadnych testów nie robiłem jakby co, może jakiś prosty sposób ktoś ma ?:) Ogólnie gdyby glony był tylko na kamieniach to spoko ale szybę też atakują.
    • A no tak, pores per inch. 
    • Wszystko się zgadza, tylko gąbki im większe ppi tym drobniejsza. 😉
    • Fakt przez pośpiech przed świętami wkleiłem nie to co trzeba 🙃 Rurka wlotowa ze skimmerem: https://trzmiel.com.pl/pl/p/AquaSteel-Stalowa-rurka-ssaca-ze-skimmerem-1622-mm/7394      
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.