Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Zakładam właśnie akwa Malawi o pojemności 120 litrów. Aktualnie baniak zalany stoi i dojrzewa.

Filtr docelowo (mam nadzieję że najpóźniej we wtorek) będzie kaskada FZN-3 gąbka +ceramika. Był w planie kubeł tetra 600 ale zaczął przeciekac i rezygnuje z niego. Zresztą moim zdanie trochę za słaby na taki litraż. Aktualnie wodę gania awaryjnie PatMini. Tu nasuwa się pierwsze pytanie; czy po założeniu kaskady zostawić PatMini bez gąbki jako falownik skierowany na skalniak? 

Nie za pusto trochę na środku?

Jaka obsada by była spoko? Jeden czy dwa gatunki? Na pewno bym chciał saulosi. Jaka ilość?

IMG_20190317_162838.jpg

Edytowane przez Warunek
Opublikowano
2 godziny temu, benjam napisał:

Ciekawe jak długo ten biały kamień będzie taki ladny:) 

Na foto jest biały? Jest.

A co później to już pyski niech rozkminiają :)👍

Opublikowano

Życzę aby ładnie porosl glonem:) przemysl temat piasku chyba dużo go masz i jak pysie zaczną kopać to na przedniej szybie będziesz miał wydmy po kilka cm wiem to na swoim przykladzie:) 

Opublikowano

Kamieni możesz trochę dołożyć. Jeśli chodzi o gatunek to przy tym litrażu polecam jeden, saulosi może być kup kilkanaście sztuk do redukcji oczywiście. 

Opublikowano

Moim zdaniem:

- tło i kamienie ze sobą nie wpółgrają

- za dużo piachu, za mało kamieni

Podobają Ci się takie kamienne konstrukcje? Jak pyski zaczną kopać to Ci się to zawali....

Powodzenia!

• Lubię to 1
Opublikowano

Kamienie właśnie myślę, że na pewno ściemnieją także bardziej się zgraja z tłem. Na pewno jakies dołożę, myślałem nad podłużnymi otoczakami.

Kamienie są ułożone na podkladzie od samego dna. Piachu mam 20 kg i myślałem że za mało go nawet jest, tylko tak na foto wygląda, że dużo.

Dzięki za sugestie i nie zmieszanie mnie z błotem. 👍👍👍

Opublikowano
2 minuty temu, Warunek napisał:

Dzięki za sugestie i nie zmieszanie mnie z błotem.

Nikt tutaj nikogo nie miesza z błotem. Jeżeli jesteś pewny ,że taki aranż się Tobie podoba to OK. Ale...możesz też rzucić okiem do naszej galerii, dział "akwaria" i może coś innego  Ciebie zainspiruje. Zajrzyj też tutaj:

Jest to link w dziale ARTYKUŁY  a artykuł jest  naszego kolegi @pozner. Poczytaj, obejrzyj a może będziesz miał inną wizję aranżu:)