Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej,

zakupiłem testy kropelkowe JBL ale mam problem z odczytem NO3. Nie chodzi o kolor ale o trzy różne skale i różne cyfry między nimi. Wg górnej skali mam poziom NO3 w okolicach 10, natomiast wg dolnej około 5. Którą wartość mam brać pod uwagę? 

20190310_185917.jpg

Edytowane przez MaciekMaciek
Opublikowano
1 minutę temu, MaciekMaciek napisał:

To spoko, bo wystarczy mi jeden korpus narurowy z węglem aktywnym w ustrojstwie nie muszę kupować drugiego na Purolite ;) 

W korpusie możesz mieć wkład z węglem lub sedymentacyjno-węglowy. W Castoramie kupisz taniej jak w Leroy Merlin.

Purolite możesz mieć w kubełku. Ale po wyniku który podajesz to jeszcze nie musisz go stosować. Oczywiście możesz go stosować w kubełku lub osobnym bloku. Jak Ci wygodniej.

Opublikowano
16 minut temu, MaciekMaciek napisał:

Hej,

zakupiłem testy kropelkowe JBL ale mam problem z odczytem NO3. Nie chodzi o kolor ale o trzy różne skale i różne cyfry między nimi. Wg górnej skali mam poziom NO3 w okolicach 10, natomiast wg dolnej około 5. Którą wartość mam brać pod uwagę? 

20190310_185917.jpg

Wiem że użytkownik AndrzejGłuszyca już odpowiedział, ale żebyś wiedział dlaczego ,,dolna" skala nas obchodzi - obok górnej jest namalowana ryba słonowodna, na dole paleta i karp koi (wody słodkowodne), inne wskazania są zależnie od rodzaju wody.
Druga kwestia - widzę że pomiar i samo zdjęcie robione wieczorem (pewnie niedawno) - najdokładniejszy wynik widać przy świetle słonecznym, żarówki mają różne barwy (ciepły biały, neutralny, zimny) - co w efekcie może przekłamać kolor, przynajmniej dla oczu/aparatu.

Opublikowano

Na fotkach najczęściej wychodzi ciemniej niż w rzeczywistości. Masz wynik 5 lub trochę mniej.

Jak ten test Ci się skończy, to nie kupuj już broń Boże JBL, tylko kup Zooleka. Wiele razu już udowodnione było, że Zoolek pokazuje to samo co Salifert i JBL a jest wiele tańszy i produkowany u nas.

• Lubię to 1