Skocz do zawartości

Strukutra plci...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

takze nie piszcie, ze nic nie zostaje po inkubacji, jakbyscie przegrzebali akwa to pewnie byscie sie zdziwili :shock:

Ja tam zawsze uważałem, że "coś" może się tak skitrać, że i tak przeżyje. No chyba, że ktoś stosuję metodę pozbywania się narybku w głównym w postaci wygłodniałego drapieżnika :twisted: Jeśli nie, to naprawdę są duże szanse na przeżycie. Nie 20 osobników, ale 1-2-3. Ziarnko do ziarnka, uzbiera się.... na zapełnienia zoologa :wink:

Opublikowano

Przeżywalność IMHO jest zupełnie niezależna od płci, trochę fart przede wszystkim spryt. Moją pierwszą ryba która przezyła był samica socolofi a poźniej przezyło ze 100 rybek i płeć różniasta nie powiem żebym miał wszystkie na tyle długo abym określił ich płeć ale wiele ryb nie zniknęło mi z horyzontu. Trudno jednak bez metod naukowych cokolwiek określić. To wszystko trochę gdybanie bo wynik można by określić przy kilku, kilkunastu akwariach prowadzonych w tym konkretnym celu.

Opublikowano

zgodze sie z Toba w 100%; oczywiscie ze bez badan empirycznych, dodajmy na przestrzeni jakiegos czasu i w podobnych warunkachm, zostanie tylko gdybanie, ale, jak pisalem... tak mnie naszlo i temat wydal mi sie bardzo ciekawy :idea:

Opublikowano

Z moich obserwacji .

W zbiorniku 450l maingano , yellow , red red .

Przeżywa po parę sztuk, prym wiedzie red red ze wskazaniem na samce .

240l jednogatunkowe z saulosi

Raczej nie mogę wskazać których osobników przeżywa więcej , bo akwa żyje dopiero 1,5 roku .

Jedno co zaobserwowałem to to że w tym akwa przy życiu, pomimo mniejszej ilości kryjówek , zostaje o wiele więcej młodych .

Opublikowano

Witam

Kombinujecie kolego :-)))

IMO czy to samiec czy samiczka da rade - nie ma wplywu natomiast PH na liczbe sybpłci tak. Wiec jesli masz wiecej samiczek z calego miotu niz samcow to naturalne jest, ze to ONE beda w wiekszosci :-) jesli samczykow odwrotnie. Wazne jest ile pysiakow w poszczegolnej plci Ci sie rodzi - przezycie to inna sprawa.

pozdrawieam

MekkaB