StaNorywy Opublikowano 7 Marca 2019 #1 Opublikowano 7 Marca 2019 20 minut temu, Kubeq napisał: A swoją drogą to ile Ty chcesz tych Perlmuttów do 225l wpuścić, ponad 30 ? Po 15 sztuk młodych z perlmutt i saulosi. Do późniejszej redukcji, jak to się mówi. Kupuje młode, więc będzie ciężko płeć określić. ;-)
egon44 Opublikowano 8 Marca 2019 #2 Opublikowano 8 Marca 2019 19 godzin temu, StaNorywy napisał: Właśnie tak planuję, po 10 - 15 sztuk młodych. Tylko powiedzcie mi jeszcze jak to.ma wyglądać jak już urosną? Ile by miało ich docelowo zostać? Po jednym haremie czy więcej? Tak z czystej ciekawości zapytam jakie wymiary ma Twój zbiornik?
StaNorywy Opublikowano 8 Marca 2019 Autor #3 Opublikowano 8 Marca 2019 (edytowane) 100×45×50h, a co za dużo ryb? Właśnie nie jestem pewny, czy dać po jednym haremie z obu gatunków, czy po 2... Edytowane 8 Marca 2019 przez StaNorywy
egon44 Opublikowano 8 Marca 2019 #4 Opublikowano 8 Marca 2019 2 godziny temu, StaNorywy napisał: 100×45×50h, a co za dużo ryb? Właśnie nie jestem pewny, czy dać po jednym haremie z obu gatunków, czy po 2... Powiem Tobie tak. Kiedyś w zbiorniku 100x40x50 który aktualnie posiadam miałem dwa gatunki ryb (Chindongo saulosi +Idotropheus sprengerae) i jakoś to funkcjonowało dwa lata. Po tym czasie zdecydowałem się na obsadę jedno gatunkówą i moim zdaniem to był strzał w dziesiątkę. Może pomysł w tym litrażu o jednym gatunku w układzie wielosamcowym. 2 1
StaNorywy Opublikowano 8 Marca 2019 Autor #5 Opublikowano 8 Marca 2019 12 godzin temu, egon44 napisał: Może pomysł w tym litrażu o jednym gatunku w układzie wielosamcowym. Kurcze no, pisałem o tej obsadzie na fb forum KM, i poleciliście mi nawet 3 gatunki. Po zaznaczeniu, że dopiero zaczynam i nie mam doświadczenia w Malawi, napisaliście że w takim razie lepiej 2 gatunki (perlmutt i saulosi). A teraz się dowiaduję, że do tego akwa to tylko jeden gatunek...
egon44 Opublikowano 9 Marca 2019 #6 Opublikowano 9 Marca 2019 26 minut temu, StaNorywy napisał: Kurcze no, pisałem o tej obsadzie na fb forum KM, i poleciliście mi nawet 3 gatunki. Po zaznaczeniu, że dopiero zaczynam i nie mam doświadczenia w Malawi, napisaliście że w takim razie lepiej 2 gatunki (perlmutt i saulosi). A teraz się dowiaduję, że do tego akwa to tylko jeden gatunek... Nie wiem co inni Tobie polecali na FB,ale ja na pewno nie poleciłbym 3 gatunków do tego litrażu. Jeśli chcesz to spróbuj z dwoma gatunkami tak jak zamierzałeś,a potem sam po jakimś tam czasie zdecydujesz,czy Twoim zdaniem jest ok,czy nie.Ryby i tak ustalą to między sobą.Ja,czy ktoś inny może tylko doradzić coś z własnego doświadczenia. Decyzja i tak należy do Ciebie Dlatego napisałem ''pomyśl'' o obsadzie,a nie ''zrób'' bo ja tak piszę
StaNorywy Opublikowano 9 Marca 2019 Autor #7 Opublikowano 9 Marca 2019 7 godzin temu, egon44 napisał: Dlatego napisałem ''pomyśl'' o obsadzie,a nie ''zrób'' bo ja tak piszę Dobra, po prostu bardziej zrozumiałem to jako pomyśl - tak zrób:-). To wezmę te 2 i jak mówisz zobaczę. Najwyżej za parę miesięcy wrzucę na giełdę perlmutty. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. 1
StaNorywy Opublikowano 9 Marca 2019 Autor #8 Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) ( Temat do zamknięcia) Edytowane 9 Marca 2019 przez AndrzejGłuszyca
Rekomendowane odpowiedzi