Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Gentelmenow:) 

Od wczoraj zauważyłem że mój kamień a jest nim łupek drzewiasty rdzewieje 😕 jaka przyczyna? 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, benjam napisał:

One znikną same czy zamienia się w glony?

Różnie bywa. Zasady nie ma. Często znikają same, często zastępują je zielone, często usuwają je ślimaki Helmety, często  zostają:) Obserwuj spokojnie.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Ślimaki ich nie z likwidują bo u nie brak ślimaków 😕 zawsze chciałem mieć glony a nie  rude kamienie:(

Opublikowano
10 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Ślimaki to opcja...zależy od Ciebie.

Ile takich ślimaków potrzebne na zbiornik 200 l? I pytanie czy czekać narazie jak rozwinie się sytuacja czy działać odrazu ze ślimakami? 

Opublikowano

Ja uważałem ślimaki za opcję do momentu w którym zdałem sobie sprawę że często ślimak jest nosicielem jakichś pasożytów czy innych drobnoustrojów, które przesiadają się na żywiciela końcowego jakim jest ryba.
Ślimaka dodatkowo z wielu ,,chorób" nie wyleczysz bo lek który wybije np. wiciowce u ryb z automatu zabije ślimaka.
Ślimak nie nadaje się też do kwarantanny bo jeśli ,,nosi" pasożyta to często nie w końcowej fazie/stadium lecz w formie przetrwalnikowej, dopiero gdy pojawia się ryba widzimy że coś nie gra bo ryba zaczyna chorowac. Ślimak nie - on jest tylko transportem więc go nicień albo wiciowiec czy inny tasiemiec nie tyka.

Także jak ktoś chce to jak najbardziej - ale tylko od osoby którą znamy, a raczej od osoby której zbiornik znamy i wiemy że np. helmety ma w baniaku już rok a rybcie wszystkie ochoczo i zdrowo trzepoczą płetwami. 🍻