Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co do stelażu, baniak mam podobny, profile 40x40x3, wspórki pionowe mam 4 od przodu i tylu, po ukosie żadnych nie dawałem, jeśli chodzi o regulacje do profila wbiłem nakrętki i przyspawałem, a śruby służą za regulacje, poniżej foto poglądowe

54114905_2343397259017974_8123826599096221696_n.thumb.jpg.01b689ac181b4e885de03f0c4cc12cfc.jpg

Opublikowano

Bez sensu będzie stosować nazbyt duży przekrój profilu przy tak krótkich przewieszeniach pomiędzy słupami. Zastosuj 35x35x3mm i będzie optymalnie. 

W przypadku dwóch modułów lepiej zrobić na regulacji.Otwory wiercić przez profil.Pózniej sobie poskręcasz 4x50 wkrętami.

Jak by co wieczorami można do mnie zadzwonić zawsze coś podpowiem.Zrobiłem setki stelaży i zabudowy więc i mam rozległe przemyślenia na pewne aspekty.

Nogi skrajne cofnij o 90 mm.Wówczas zabudowa uniknie blend.Ile planujecie drzwi 4 ? 

Opublikowano

Przy stelażu 322 cm myślałem o 5 drzwiach, czyli podzieleniu go na 2 części - ok. 120 i 180 cm (w zaokrągleniu). Skoro jednak mam robić blendy to drzwi wyjdą po jakieś 55 cm. Nie wiem czy nie za mało do komfortowej obsługi narurowca.
Czy przy profilu 35x35x3 mógłbym stelaż podzielić na 2 części po ok. 160cm i je na połowę? Wtedy wyszły by mi 4 drzwi po ok 75 cm. Tylko, że wtedy odstępy między nogami będą wynosiły ok 80 cm - czy to jednak nie za dużo? Oczywiście z tyłu mógłbym dać więcej nóg.
Doskonały pomysł z cofnięciem narożnych nóg - w końcu wiem po co się to robi :) Przyszedł mi do głowy pomysł, że na łączeniu dwóch stelaży też mógłbym zrobić cofnięte nogi - wtedy pomiędzy nie umieścić płytę meblową i żadnych blend nie będzie potrzeba. Oczywiście pod warunkiem, że mogę zrobić dwa takie same stelaże...
Muszę to w końcu rozrysować bo tak będzie łatwiej dyskutować...

Acha, "zleceniodawca" nie chce regulacji bo uważa, że dzięki temu ciężar będzie lepiej rozłożony. Nie dziwię mu się - w końcu to któreś piętro w bloku :)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.03.2019 o 07:24, przemek wieczorek napisał:

Bez sensu będzie stosować nazbyt duży przekrój profilu przy tak krótkich przewieszeniach pomiędzy słupami. Zastosuj 35x35x3mm i będzie optymalnie. 

W przypadku dwóch modułów lepiej zrobić na regulacji.Otwory wiercić przez profil.Pózniej sobie poskręcasz 4x50 wkrętami.

Jak by co wieczorami można do mnie zadzwonić zawsze coś podpowiem.Zrobiłem setki stelaży i zabudowy więc i mam rozległe przemyślenia na pewne aspekty.

Nogi skrajne cofnij o 90 mm.Wówczas zabudowa uniknie blend.Ile planujecie drzwi 4 ? 

Tylko profil 35x35 jest rzadziej dostępny na hurtowniach stali niż 30x30 czy 40x40

A tak BTW zdjęcie akwa powyżej to Twój zbiornik 😉

Edytowane przez adus20