Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I tak bez zmian,woda lekko mętna nadal.Zupełnej głodówki im nie zrobiłem,ale mocno ograniczyłem,aż wszystkie maluchy,które gdzieś tam między skałami pomykały poznikały.Zmieniłem jakiś czas temu prefiltry węglowy i sedymentacyjny przez które nalewam wodę przy podmianach.Może coś się dzieje z Purolite i się rozpuszcza ? Teraz jest gorzej niż na ostatnim zdjęciu.Watę z pompy zdjąłem dość dawno.

Podsumowanie czynności :

wymiana prefiltrów

wymiana rowa phos

pełne czyszczenie purolite

podmiany zazwyczaj 40% zmniejszone do 20%,ale NO3 wzrosło do 40. (co tydzień)

bakterie biodigest

ograniczenie karmienia ilościowo i tylko do jednej porcji dziennie

czyszczenie kaseciaka i biologii w wodzie z akwarium

zmniejszenie mocy pompy cyrkulacujnej o połowę

przy podmianach,przynajmniej raz w miesiącu przeczesanie całego dna (to robię od zawsze)

Opublikowano

Wraz z NO3 przeważnie jest wysokie PO4,ale nie znam wyniku bo test kropelkowy jest do d..y ,a regenty do dużej Hanny skończyły mi się i na razie nie kupowałem bo są dostępne tylko po 200sztuk.Myślisz,że rowa by zadymiała wodę ? Mam firmową z Aqua Forest.

Opublikowano

Nie zaszkodzi wyjąć. Samo w sobie może nie pylić ale w połączeniu z czymś co jest w akwarium może dać taki efekt. Przyznam się , że tylko zgaduję, ale jak analizuję to co masz to nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Opublikowano

Jeśli masz możliwość to może warto odpalić drugi filtr. Kubełek lub gąbkę. Może nie jako docelowe rozwiązanie, bo zaburzy estetykę. Ale w celu szukania przyczyny zmętnienia. 

Opublikowano
18 godzin temu, inmar napisał:

podmiany zazwyczaj 40% zmniejszone do 20%,ale NO3 wzrosło do 40. (co tydzień)

bakterie biodigest

Bakterie wlewasz co tydzień? Gdzieś czytałem, że przedawkowanie bakterii objawia się właśnie zmętnieniem wody

Opublikowano (edytowane)

Nie,bakterie jednorazowo.Niejasno napisałem,podmiany zawsze co tydzień.

Ps.Nie wiem dlaczego,ale korci mnie odłączenie Purolite i przy okazji Rowa Phos.

Edytowane przez inmar
  • Lubię to 1