Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, inmar napisał:

Ja mam wodę ozonowaną.Co jeszcze dziwnego zauważyłem,to przez ostatni czas ryby są bardzo płochliwe.

To że woda jest ozonowana,nie znaczy że wodociągi nie dodają do niej dwutlenku chloru o czym słusznie napisał @pozner...

U mnie w wodzie kranowej ewidentnie czuć zapach chloru szczególnie intensywniej w porach jesienno-zimowych...

Opublikowano
1 godzinę temu, inmar napisał:

Kurna,ja nigdy nie czułem chloru u mnie.

Ja też nie czuję u siebie chloru. Wodociągi chwalą się, że potrafią wyliczyć, ile zaaplikować dwutlenku chloru, żeby w kranie była minimalna jego ilość. Najwyraźniej to potrafią, gdyż piję wodę prosto z kranu i jak wspomniałem, nie czuję chloru. Nie twierdzę, że zmętnienie masz od chloru. Zwróciłem tylko uwagę, że chlor w jakiejś formie masz dodawany do rur.

Opublikowano
11 godzin temu, inmar napisał:

Kurna,ja nigdy nie czułem chloru u mnie.

Jeśli masz chlor to na początku,jak odkręcisz kran jest on ledwo wyczuwalny wodzie...Ale jak spuścisz w kanał kilkanascie litrów to możesz go poczuć...Spróbuj tak zrobić,bo u mnie tak własnie jest,jak na początku spuszczę w kanał większą ilość wody...Im więcej wody spuszczam tym bardziej jest on wyczuwalny...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dalej ta woda jest mętna.Wyjąłem węgiel bo miałem innej firmy niż zawsze,później wyłączyłem pompę cyrkulacyjną,zmniejszyłem karmienie,ale bez rezultatu.Co zamierzam to zaprzestać podmian przez 2-3 tygodnie.

Opublikowano

A ja bym węgiel zostawił, tak samo cyrkulację, bo to tylko może pogorszyć sytuację. Z tymi podmianami możesz mieć rację, masz jakieś absorbery azotanów ?

Wrzuć fotkę o jakim stopniu zmętnienia mówimy ;) 

Opublikowano

Pewnie głupie pytanie no ale zadam. Filmu bakteryjnego nie masz? Jakie oświetlenie? Dlaczego tak pytam. U siebie zauważyłem taką sytuację, że gdy zamiast ledów podłączę zwykłą świetlówkę to woda staje się jakby mleczna. Nie wiem czy to jest spowodowane mocniejszym oświetleniem ale coś tam wpływa na ogólny wygląd baniaka. Kiedy miałem jedną belkę ledową na power ledach umieszczoną na przednim wzmocnieniu a krawędź wody dochodziła do niego to wszystko wyglądało rewelacyjnie. Natomiast gdy przesunąłem światło do środka to już ta woda była brudniejsza. Okazywało się, że mam film na powierzchni ale po jego wyeliminowaniu w baniaku była mgła.

Opublikowano

Zapomniałem dopisać,mam filtr z Purolite i Phospate Minus z Aquaforesta.Oświetlenie mam na modułach ledowych a z tą świetlówką to racja bo niedawno włożyłem jedną i z powodu pływającego syfu od razu ją wyjąłem.

Opublikowano

Czyli syf jest ale przez odpowiednie oświetlenie go maskujemy. ;)

Purolite nie zapchany? Stosujesz nadal węgiel? Jeżeli tak to bardzo dziwna sytuacja. Obydwa te absorbery powinny wyczyścić wszystko do zera a tutaj lipa.

A co z karmieniem? Gdzieś w tym temacie wyczytałem zarzut, że za dużo karmisz i ryby grubaski. Pewnie nie próbowałeś zrobić im 2-3 dni głodówki i sprawdzić stanu wody?