Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli dobrze rozumiem to dodałeś łącznie 3 krople WA?

Na taki baniak jak Twój gdzie powiedzmy masz jakieś 400-450 litrów wody powinieneś wlać minimum 40 kropli.

W szablonie w punkcie 5 jest wyraźnie napisane:

Ustal ilość wody netto - wystarcza przybliżona wartość 80% pojemności akwarium

i wlej na każde 10l wody 1 kroplę Wody Amoniakalnej.

Ponieważ 20 kropli = 1ml więc 1ml WA na każde 200l wody netto. Nie wolno lać WA "na oko"

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Co prawda wiem, że w szablonie jest napisane aby postępować zgodnie z wytycznymi jednak ja bym na początku zaczął od mniejszej ilości kropel. Nie od 3 ale powiedzmy 20-25. Przy starcie na WA powinieneś otrzymać 1mg jednak przy bardziej klasycznych startach takich jak pokarm wartości 1 nie uzyskasz a też biologia jest. Dlatego czy będzie 1 czy nawet 0.6 też według mnie powinno być dobrze.

Opublikowano

Z własnego doświadczenia wiem, że przy starcie na WA trzeba dodać troszkę więcej kropel niż jest w szablonie. Zaleciłem jednak ostrożność ponieważ lepiej dolać niż zlewać wodę bo już jest za dużo.

Opublikowano
1 minute ago, M4L4WI_F4N said:

Z własnego doświadczenia wiem, że przy starcie na WA trzeba dodać troszkę więcej kropel niż jest w szablonie. Zaleciłem jednak ostrożność ponieważ lepiej dolać niż zlewać wodę bo już jest za dużo.

Właśnie tak robie, aby uzyskać docelowe stężenie NH4 jak pisze w szablonie.

Opublikowano

A po jakim czasie od dodania WA robisz testy?

Niby odpowiednie stężenie powinno być od razu wykazywane na testach jednak ja u siebie czekałem chyba coś koło 45 minut. Robiąc test od razu miałem te wyniki zaniżone. Nie uzyskałem 1 ale chyba coś w okolicy 0.8 a biologia śmiga bez problemu.

Opublikowano

Ok. Oczywiście zrobisz jak uważasz jednak ja bym poczekał jakieś 30 minut i powtórzył test. Jeżeli wartość będzie za niska wtedy spróbuj dolać kilka kropel.