Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem się dowiedzieć czy to normalne. Zalałem nowy baniak 4 dni temu  dodałem Prime do uzdatniania wody i Stability szczepy bakterii. Dzisiaj robiłem 1 test i pomiary wyszły bardzo dobrze wszystko w normie jak w akwa...dojrzałym

Opublikowano

No  po  4 dniach sama woda z kranu może być okej ale rybki zaczną robić kupki, kupki zaczną się rozkładać jak i nadmiar pokarmu który gdzieś tam opadnie i w sumie bez dobrze rozwiniętych bakterii nitryfikacyjnych wszystko zacznie świrować :) począwszy od zakwitu wody sinic i innego typu dziadostwa a kończywszy na śmierci rybek. 

Dodawałeś jakąś pożywkę dla bakteri ? 

Opublikowano (edytowane)

Prawdopodobnie cykl azotowy nawet nie ruszył. Cykl wystartuje jak będziesz sypał jedzenie i będą odchody. Rob testy co 2-3 dni i obserwuj NO2 .Jak skoczy gwałtownie do góry to znaczy , że mam rację. A na marginesie: testy paskowe nie są miarodajne. Owszem..można się ich trzymać ale w porównaniu do kroplowych bardzo przekłamują.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Ertos na pewno zaczną świrować pomiary jak wpuszczę ryby to będzie gdzieś pod koniec lutego tak planuje . Ale lepiej jak by pomiary zostały takie jak teraz (nie dawałem pożywki) 

Andrzej pewnie będziesz miał racje będę robił testy co 2-3 dni tylko kupie jakieś lepsze testy  😉

3  3.5 Tygodnia na dojrzewanie nie za krotko będzie ?  

Opublikowano

Parametry wcale nie świrują jak się wpuści ryby do ustabilizowanego zbiornika. Ja startowałem swój baniak na wodzie amoniakalnej co niektórzy wpuszczają jedną dużą sztukę która żeruje i brudzi to też pomoże rozwinąć zbiornik do pełnej stabilizacji wtedy należałoby zrobić test szczegółowy na NO3 jeśli się pojawi to baniak gotowy :)

Opublikowano
32 minuty temu, Kasztelan napisał:

3  3.5 Tygodnia na dojrzewanie nie za krotko będzie ? 

Może tak , może nie. Wszystko zależy od sposobu startu. Zakup planuj i dokonaj wtedy kiedy będziesz miał pewność ,że cykl azotowy się zakończył. Nie śpiesz się z rybami...