Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Może by zmienic dyfuzor ? Rybki nie potrzebują bąbelków ? . Po przeczytaniu Waszych opini zrobie tak . Kupuje aquael 2000, do tego 2 prefiks oraz wata, do mojego filtra co mam , zamontuje dodatkowy prefiks, zamiast gąbki daje watę. Na razie to co mam , mam na myśli położenia filtra tak zostanie.( lewa strona jak się patrzy na zdjecie) . Po prawej stronie zamontuje aquael 2000. grzałki nie mam .bo trzyma mi 26 stopni woda. cyrkulatora na razie nie kupuje. Czy Panowie się ze mną zgadzają ? 

1 godzinę temu, Falcowski napisał:

1 godzinę temu, Falcowski napisał:

Jeśli masz miejsce i zamożny porflel, może w ogóle sobie to zmienisz na kubełek i będziesz miał z głowy czyszczenie. Taki kubeł to niektórzy raz na miesiąc-dwa otwierają.

Ja mam już eheim 2226 . kubelkowy chyba , mam kupić jeszcze coś takiego ? to może nie kupować aquael.

Edytowane przez oldskool
Opublikowano
Godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

W tygodniu w którym nie wymieniasz - wypłucz.

Z całym szacunkiem ale jak już miałbym moczyć ręce po to żeby płukać watę wymienił bym ją na nową 

Opublikowano
23 minuty temu, halabala napisał:

Z całym szacunkiem ale jak już miałbym moczyć ręce po to żeby płukać watę wymienił bym ją na nową 

To nie jest kwestia moczenia rąk. Po tygodniu filtracji  ( pisze na moim przykładzie)  wata jest tylko zewnętrznie oblepiona odchodami. Po wyjęciu jej z modułu, całość oprócz zewnętrznej  warstwy jest czysta. Wyrzucane jej w tym przypadku   to marnotrawstwo...ale nikomu  nie zabraniam wymiany. Kwestia do indywidualnej oceny. Można przecież co drugi tydzień wymieniać bez płukania podczas podmian.

Opublikowano
6 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Można przecież co drugi tydzień wymieniać bez płukania podczas podmian.

Ja tak właśnie robię u siebie. Wymieniam watę przy co dwutygodniowej podmianie wody... 

• Lubię to 1
Opublikowano

Wybaczcie ze męczę. kupiłem oto ten filtr. Teraz muszę zamówić prefitry eheim. U mnie nie mieli.Gąbki tez zadnej nie mieli. poczekac na prefiltra czy już uruchomić aquael.

20190116_171118.jpg

20190116_171112.jpg

Opublikowano

To mechanika od razu prefiltry Eheima i wata do środka i na spokojnie zamawiaj prefiltry pod biologa.

Na razie zasys biologa owin wata tak jak poprzednio pisałem.

Opublikowano

Jak byłem u zoologia, był jaki filtr kubełkowy za 165 zł z jednym wkładem jakies kamyczków były , nie pamiętam nazwy, czy takie coś nie bylo by lepsze, może faktycznie dodatkowy filtr kubelkowy kupić. Moze ja za bardzo przeżywam ? są synku, ale woda jest ładna.

15476564859678168888812104036801.jpg

Opublikowano

Nie ma co wariowac. Nie działaj pod wpływem impulsu. Patrząc na zalegajace odchody tylko potwierdza się fakt, że odpalaj mechanika jak najszybciej.