Robson79 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #11 Opublikowano 2 Stycznia 2019 5 godzin temu, Stu_21 napisał: Zastanawiam się nad wpuszczeniem świderków. W innych moich szkiełkach na straży populacji ślimaków stoją helenki. Jako, że helenki nie bardzo pasują do biotopu malawi, nie chce ich tutaj wpuszczać. Doczytałem, że pyski kontrolują liczbę ślimaków, ale już u wielu ludzi widziałem plagę której nie można było powstrzymać. stąd moje obawy. Ja od zawsze mam w akwarium z pyszczakami świderki i nigdy nie miałem problemu z plagą... U mnie regularnie kontrolują nadwyżkę świderków i przy podmiankach wody wyjmuję z akwarium puste muszelki... Oczywiście znam kilka osób, które nie mogą sobie poradzić z plagą świderków ale główną przyczyną jest zbyt obfite karmienie ryb... 1
Mynio Akwa Opublikowano 2 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Ja również nie mam najmniejszych kłopotów ze świderkami. Wręcz przeciwnie co jakiś czas muszę kupować nową partię Zgadzam się z kolegą @Robson79, że przyczyną plagi ślimaków jest zbyt obfite karmienie.
Stu_21 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #13 Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Wydaje mi się że to właśnie sum to właśnie ten o którrego pytasz. Pan ze sklepu pokazywał mi jeszcze takiego dużo jaśniejszego (mówił że to ta sama rodzina ale ładniejszy) z tego co doczytałem to w Malawi pływa właśnie ten i jego wybrałem. Mieszkam w Holandii i nazw oni używają też swoich, więc 100%pewnosci nie mam. Skryty skurczybyk i trudno mu zrobić foto telefonem. Pożyczę lustro i pyknę jakąś ładną fotkę niebawem. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Stu_21 Uzupełnienie
Rekomendowane odpowiedzi