Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Tak jak już w kilku moich tematach, tak i tu napiszę, planuje akwarium 323x80x65 h czyli waga koło 3 ton. Akwarium ma stanąć w salonie, pod salonem jest piwnica. Strop między piwnicą a salonem ma 15-17 cm, zazbrojony, beton b20 lub 25, na to styropian chyba 10 cm, wylewki z 14 cm. Akwarium stanie w rogu między ścianą zewnętrzną a ścianą nośną. Dom konstrukcji szkieletowej. Ściana nośna w piwnicy zrobiona z pustaków 25 cm, zazbrojonych i zalanych betonem.

I pytanie, wytrzyma mi strop takie obciążenie ? Mogę go podeprzeć w piwnicy 2-3 belkami.

opcja 2:

wmontować akwarium w ścianę, wtedy 30 cm będzie wystawało na salon na strop opisany wyżej, 25 cm będzie nad pustakami nośnymi, 25 cm na pokój za ścianą, tam chudziak jest już bezpośrednio na ziemi.

Wydaje mi się że opcja 2 jest dużo bezpieczniejsza

Edytowane przez darkdivinity
Opublikowano

Strop wytrzyma,ja u siebie na poddaszu mam akwarium prawie 1000l,stoi na trzech filarach z suporka na blacie 4.5cm,strop lany z betoniarki o grubości 12cm+styropian+wylewka pod ścianą szczytnią już 4-lata.

Opublikowano

wlasnie nie wiem, takie akwarium to waga ponad 2000 kg, na tym metrażu wychodzi ponad 700 kg na m2 a to już jest sporo ponad norme, dzie wynosi ona 150 kg na m2.... Nie wiem czy nie skrócę akwarium do 300 cm, wbuduje całość w ścianę tak żeby środek wyszedł na ścianie nośnej, wtedy ciężar rozłoży się na 3 pomieszczenia...

Opublikowano (edytowane)

Chyba na wyrost się martwię, właśnie robiłem eksperyment, szafka dociążona do 100 kg +ja, żona i dziecko na jednym m2, łącznie ponad 280 kg i nie zgadniecie, nie wpadłem do piwnicy :)

Zrobię to w następujący sposób:

W piwnicy pod długością i szerokością akwarium, wykopie doły 15x15x40 h, zazbroję i zaleje je betonem b20, 4 sztuki, na nich zakotwię podpory, o takie:

https://allegro.pl/oferta/podpory-sztyce-stempel-szalunki-stropy-7151576809

i rozporowo podeprę nimi kantówkę która będzie odbierała ciężar ze stropu. Dam je co 70 cm, na szerokości 75 cm od ściany nośnej(akwarium ma 80 cm). W specyfikacji mają nośność 10 kN przy 2 metrach. Myślę że to załatwi sprawę.

Podejrzewam że i bez tego nic się nie stanie, ale będę spokojniej spał.

Stelaż będzie na nóżkach do ewentualnej regulacji, może lepiej byłoby dać te podpory na szerokości 45 cm od ściany ? Albo 50 ?

Edytowane przez darkdivinity
Opublikowano

Myślę, że będzie dobrze :) Podpory odbiorą co najmniej 4 tony nacisku.

Temat można zamknąć/usunąć

Dziękuje za pomoc.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.