Skocz do zawartości

Jak nauczyć rybę WF jedzenia suchego pokarmu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. 

Od prawie dwóch tygodni posiadam Scianochromis Fryeri WF. Na początku próbowałem podać płatki. Łapał i wypluwał. Następnie granulki. Tych jakby nie widział. Po czwartym dniu z duszą na ramieniu dałem wodzień mrożony którym karmie swoje muszlowce. Ten pokarm mu przypasował. Jadł ale niezbyt łapczywie. Sporo się mówi o tym jak potrafią zaszkodzic szczególnie te nieświeże. Nie mam zaufania do mojego zoologa i boje się karmic samymi małżonkami. Macie jakieś metody na naukę jedzenia suchego?  Po wczorajszej głodówce poobgryzał ogony kilku małym Aulonocarom i najmniejszą zjadł.

Opublikowano
29 minut temu, Paweł83 napisał:

Macie jakieś metody na naukę jedzenia suchego? 

Kryl liofilizowany jest dobry na takie rzeczy. Ryby go uwielbiają i jest bezpieczny. Do suchego po jakimś czasie też powinien się przyzwyczaić, a ten kryl to po to żeby z głodu nie zmarniał.

Swoją drogą te nowe ryby często nie chcą jeść tego co im dajemy. Ja swoje dorosłe Exochochromisy uratowałem przed śmiercią głodową, karmiąc.... żywe Danio.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Kryl w tej postaci chętnie jedzą i moje Freyeri  - mam ich w sumie 12 sztuk, chociaż przepadają także za mięsem ryb np.filety sandacza,  także za granulatem hikari.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Z suchym musisz próbować z różnymi pokarmami. To samo jest z rybami z chowu wtórnego. Też nie chcą jeść każdego pokarmu. Kup malutkie opakowania różnych pokarmów i próbuj. Dla frejka chyba lepsze będą granulki.

Moje np. kryla liofilizowanego wypluwają.

Edytowane przez pozner