Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pyszczaki no i od pewnego dnia ma coś w buzi chyba ikra no i mam ja w Kotniku i od jakiegoś czasu ryby do niej podpływają i atakuje ich w tym kotniku jak długo muszę czekać żeby wypuściła te rybki

Opublikowano

To od tego pewnego dnia licz minimum 21 dni i wtedy może wypuści ,chyba że ze stresu jaki ma zje ikrę ewentualnie młode . Jeżeli kotnik jest z siatki to w 90% młode zostaną wessane jeżeli podpłyną . Nie trzymaj samicy dlugo w kotniku bo straci pozycję w stadzie.

Wysłane z mojego ZTE BLADE V0730 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
22 minuty temu, Hetman napisał:

Witam mam pyszczaki no i od pewnego dnia ma coś w buzi chyba ikra no i mam ja w Kotniku i od jakiegoś czasu ryby do niej podpływają i atakuje ich w tym kotniku jak długo muszę czekać żeby wypuściła te rybki

Na początku nie powinieneś trzymać ją w kotniku ,starczy mieć sporo kryjówek w akwarium.

Tak jak kolega pisał poniżej straci pozycję w stadzie i będzie bieda :)

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli zależy Tobie na narybku,to samice dopiero się odławia jak w jej pyszczku widać w pełni wykształcone maluszki...

Jak widać w pyszczku samicy jeszcze ikrę(patrz na zdjęcie mojej) to wskazane by było jej nie odławiać,bo w stresie związanym z odławianiem może ją zjeść,wypluć...

28695861_1580737885354918_708848849_o.thumb.jpg.1029899a4487f3f519d69fb59f1150a5.jpg

Edytowane przez egon44
  • Dziękuję 1
Opublikowano
A jeszcze jedno po czym rozpoznać samca a samiczkę 
No chyba nie tych młodzików? Bo to nie realne...

Wysłane z mojego ZTE BLADE V0730 przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano

https://www.mojeryby.com.pl/filmy/inne/jak-rozpoznac-plec-u-pyszczakow,1232_10.html

Tak jak kolega pisał u młodych ryb nie realne jest rozpoznanie płci .

Jak są większe to bardziej można rozpoznać np

-górna płetwa jest spiczasta bardziej niż u samic

-dolna płetwa ma atrapy jajowe

-kolor samce są bardziej kolorowe np w czasie godów 

Jest tego sporo do wymienienia sam zaobserwujesz jak zaczną dorastać ryby :) 

• Lubię to 1