Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@suricadeWłaśnie z powodu krążących o nich opinii trochę się waham... niby koszt nie duży, ale zawsze jest to ale :)

@mareckeeW bloku mam teraz kolejno od dołu: oryginalną gęstą gąbką, fizelinę azo, microbelift (~ 200ml), węgiel aktywny sery (100ml), purolite (1000ml w trzech porcjach), fizelina azo, wszystko dociśnięte, oryginalnymi podstawkami (od góry i dołu).
Akwarium 240L.

6tyg. bez podmiany i NO3 cały czas stabilnie ~20, nie pytajcie dlaczego tyle, widać taki urok mojego wodociągu. W każdym razie skoro nie wzrasta to puro musi działać, bo innego wytłumaczenia nie widzę :).

Edytowane przez karolus
Opublikowano
9 minut temu, karolus napisał:

puro musi działać, bo innego wytłumaczenia nie widzę

Druga opcja to "walnięty" test którym robisz pomiar. Ale miejmy nadzieję że puro działa.

10 minut temu, karolus napisał:

1000ml w trzech porcjach

tzn że w obecnej chwili Twoje akwarium od 6 tygodni wspiera 333,33ml purolite i NO3 nie wzrasta?

Opublikowano
2 minuty temu, mareckee napisał:

Druga opcja to "walnięty" test którym robisz pomiar. Ale miejmy nadzieję że puro działa.

Nie jest to odosobniony przypadek z tego co wiem . Testów bym nie podejrzewał...ale za miesiąc może dwa postaram się przekonać do mojej póki co teorii.

• Dziękuję 1
Opublikowano

@mareckee Źle mnie zrozumiałeś, w kubełku jest litr puro, tylko podzielony na 3 części (w trzech skarpetach), zrobiłem sobie takie "pojemniki" ze skarpet, których kształt utrzymują okręgi z wężyków do RO. Testy raczej nie są walnięte, bo w kranie mam wynik ~2, a w drugim zbiorniku ponad 50. Zresztą myślę że najlepszym dowodem na to że puro działa jest to że.... rybole żyją, a w dodatku pojawiają się małe, które są przecież bardziej czułe na jakość wody.

@suricade W tej chwili HW podpięty jest na rozgałęzieniu filtra, ale dosyć mocno tłumi przepływ dlatego, chciałbym zrobić z niego oddzielny obwód.

• Dziękuję 1