Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

wracam z kolejnym pytaniem do osób mogących mi doradzić w kwestii dotyczącym filtrów Fluvala. Otóż po zakupie akwarium o wymiarach 120x40x45 szkło 10mm na stelażu aluminiowym  i filtra mechanicznego Fluval U4 postanowiłem także pozostać przy tej marce i kupić filtr kubełkowy 306 lub 406  do filtracji biologicznej ale i dodatkowego wsparcia mechanicznego z racji ciekawego prefiltra jaki w tych modelach jest zastosowany, ponadto  wymiary filtra z prostokątną podstawą pasują do mojego stelaża /32cm wolnej przestrzeni więc zmieszczą mi się dłonie i filtr  , front stelaża będzie zakryty i pozostaną tylko boki do wykorzystania. 

Planowana obsada to 10 do 12 szt /Saulosi i Spreangerae/. Czy model 306 z przepływem 1150l/h  6,6 l ,będzie wystarczający do tego litrażu / netto  około 190l/ czy może lepiej kupić ten większy 1450l/h  8,5 litra? dziękuje za ewentualne rady i pozdrawiam 

Opublikowano

Witaj! 

Fluval 306/406 spokojnie ogarnie filtrację biologiczną. Osobiście brałbym 406.

Druga kwestia to pomyślał bym nad mocniejszym filtrem mechanicznym.

No ale sam zobaczysz czy kubełek 306/406 + U4 sprawdzi się w praktyce :)

• Lubię to 1
Opublikowano

dziękuję za wskazówkę, ale tak jak w przysłowiu gdzie dwóch się bije tam trzeci wygrywa ... no i padło na eheima 2273 z dodatkowym polecanym tu prefiltrem      tego producenta ( długo myślałem , ale przeważyła mniejsza ilość negatywnych opinii co do eheima i to zadecydowało o tym wyborze jak też opinie o lepszej nie zawyżanej wydajności tych filtrów) w tej chwili to  ogarniam i zastanawiam się czy ciąć rurkę  zasysającą  czy wstrzymać się z montażem prefiltra do momentu aż w pełni zasiedlę akwarium a rybki podrosną , po dwóch miesiącach wertowania tego forum przyszedł ten piękny moment instalacji , pozdrawiam

Opublikowano
2 minuty temu, jaromar napisał:

w tej chwili to  ogarniam i zastanawiam się czy ciąć rurkę  zasysającą  czy wstrzymać się z montażem prefiltra

Prefiltr możesz zamontować ale bez obcinania rurki. Po prostu ją odwróć czyli dłuższy element montujesz na zewnątrz (przyssawki dajesz na tylnej szybie a nie w środku) a w środku masz tylko kawałek rurki i na niej prefiltr. Miałem tak kiedyś w swoim Classicu 2215 gdzie chciałem aby zasys nie zaciągał odchodów.

Opublikowano
5 minut temu, jaromar napisał:

No i "choinka " na święta ubrana:), może jakieś cenne uwagi ? 

Tematem jest    osprzęt a nie aranżacja. Na temat aranżacji załóż  nowy temat i hulaj tam ile wejdzie. Najwyżej jak chcesz to wydzielę  Ci nowy .

• Lubię to 1
Opublikowano

no właśnie o tym chciałem napisać w kontekście montażu prefiltra Eheima i Fluvala U4, które na tej fotce są widoczne.  Umieściłem je po bokach akwarium i o te właśnie cenne uwagi poprosiłem doświadczonych kolegów :)