Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dlatego dobrze że Yellowek zobaczy opinie o tych filtrach od dwóch różnych osób. Ja je polecam bo miałem styczność z dwoma egzemplarzami i żaden nie sprawiał nigdy problemów. Ty piszesz że Twój egzemplarz miał swoje minusy, teraz decyzja osoby zainteresowanej.

Ja w dalszym ciągu, nawet jak zawory by ciekły raz na rok - wolałbym kupić nowy filtr z gwarancją, bez ryzyka przytaszczenia jakiejś choroby itd. Druga kwestia - kto powiedział że używany nie będzie nieszczelny? A tam już gwarancja tego nie ogarnie.
Jest niestety jeden minus tego filtra.
I jest to jego moc.
Chyba jestem skłonny kupić wersje 800 jeżeli dolocze do mocy tego wiekszego pobór skimmera i falownika to wyjdzie ponad 25w....

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

1kWh kosztuje zależnie od regionu Polski około 50gr. 31 dni x 24 godziny = 744 godzin. 744 x 25W = 18600
18600 / 1000 = 18,6 kWh
Miesięcznie koszt utrzymania takiego zestawu (25W) to 9złotych i 30 groszy.
Dla porównania gdybyś miał bardzo energooszczędny zestawik, powiedzmy 10W (Aquael Unimax 250) to płaciłbyś 3,72zł. Czyli AquaNova wychodzi o w przybliżeniu 6zł drożej na miesiąc. Rocznie wychodzi 72zł.
Zakup AquaNova, mocny model = 250zł, zakup np. Unimax'a 250 = 400zł. Rożnica w cenie 150zł. Użytkując Unimax'a 250 zacząłbyś na nim oszczędzać dopiero po 2 latach.

Nie wiem, ja tam wolę przyoszczędzić na oświetleniu baniaka (Aquael leddu tube retrofit 18W plant zamiast 2x30W albo 2x36W) niż na filtracji.  Mam nadzieję nie dałem ciała i nie walnąłem się w obliczeniach :)

• Lubię to 2
Opublikowano
1kWh kosztuje zależnie od regionu Polski około 50gr. 31 dni x 24 godziny = 744 godzin. 744 x 25W = 18600
18600 / 1000 = 18,6 kWh
Dla porównania gdybyś miał bardzo energooszczędny zestawik, powiedzmy 10W (Aquael Unimax 250) to płaciłbyś 3,72zł. Czyli AquaNova wychodzi o w przybliżeniu 6zł drożej na miesiąc. Rocznie wychodzi 72zł.
Zakup AquaNova, mocny model = 250zł, zakup np. Unimax'a 250 = 400zł. Rożnica w cenie 150zł. Użytkując Unimax'a 250 zacząłbyś na nim oszczędzać dopiero po 2 latach.

Nie wiem, ja tam wolę przyoszczędzić na oświetleniu baniaka (Aquael leddu tube retrofit 18W plant zamiast 2x30W albo 2x36W) niż na filtracji.  Mam nadzieję nie dałem ciała i nie walnąłem się w obliczeniach
Też mam mało światła, ale chyba po prostu jestem sknerą...
No nic , zastanowię się ale ogromne dzięki za pomoc.

Opublikowano
18600 / 1000 = 18,6 kWh

Nie wiem, ja tam wolę przyoszczędzić na oświetleniu baniaka (Aquael leddu tube retrofit 18W plant zamiast 2x30W albo 2x36W) niż na filtracji.  Mam nadzieję nie dałem ciała i nie walnąłem się w obliczeniach
Teraz po ponownym przeczytaniu zauważyłem, że ni płace 50gr tylko 90gr a energia wciąż rośnie

Opublikowano (edytowane)

W dalszym ciągu nie kupiłbym używanego kubełka. Jak już to zaoszczędziłbym w jakiś sposób na nieco droższy, co za tym idzie oszczędniejszy filtr. Ultramax 1000 kosztuje 399zł (allegro), pobiera 10W.
Midikani 800 - 6W, 230zł
Eheim Classic 2213 - 8W, 260zł+ - wada, nie zalewa się sam (wiem bo mam kilka już lat), trzeba go wpierw zalać
JBL E901 - 11W, 367zł (bierze więcej prądu i jest już starą konstrukcją, wolałbym dopłacić 30zł i kupić ultramaxa, nowa konstrukcja
Unimax 250 - tak samo jak przy JBL - stara konstrukcja, kosztuje 30-40zł mniej od ultramaxa.

Jeśli chcesz zejśc poniżej 300zł to zostaje midikani, osobiście użytkuję  nieco podobnego minikani, spotkałem się jednak z opinią że midikani potrafił przeciekać (nie wiem ile w tym prawdy, na 100% piszę tylko wtedy gdy sam użytkowałem dany filtr).

Poza firmowymi, poniżej 300zł - jedynie prądożerne potwory.

Edytowane przez Artur67
Opublikowano
W dalszym ciągu nie kupiłbym używanego kubełka. Jak już to zaoszczędziłbym w jakiś sposób na nieco droższy, co za tym idzie oszczędniejszy filtr. Ultramax 1000 kosztuje 399zł (allegro), pobiera 10W.

A co myslisz o filtracji narurowej?

Opublikowano

Edytowałem dosyć konkretnie mój poprzedni post, przeczytaj znowu.
Z filtracji narurowej to mam jedynie ,,zalążek" -> prefiltry narurowe, przed dwoma kubłami Unimax 250. Nie wiem czy:
a) wyjdzie Cię to taniej niż kupno kubła (hydraulika, przynajmniej w moich rejonach jest chole...e droga, za prefiltry itd. zapłaciłem prawie 200zł
b) nie wiem jaką pompę byś tam wpakował żeby zarazem uciągnęła, a zarazem by brała mniej prądu niż te powiedzmy 12-15W.

Ale koniec końców niech lepiej wypowie się ktoś kto się na tej filtracji zna, bo mówię - ja mam tylko jej zalążek, w dodatku w moim przypadku wcale nie tak tani do sklecenia.