Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dlatego dobrze że Yellowek zobaczy opinie o tych filtrach od dwóch różnych osób. Ja je polecam bo miałem styczność z dwoma egzemplarzami i żaden nie sprawiał nigdy problemów. Ty piszesz że Twój egzemplarz miał swoje minusy, teraz decyzja osoby zainteresowanej.

Ja w dalszym ciągu, nawet jak zawory by ciekły raz na rok - wolałbym kupić nowy filtr z gwarancją, bez ryzyka przytaszczenia jakiejś choroby itd. Druga kwestia - kto powiedział że używany nie będzie nieszczelny? A tam już gwarancja tego nie ogarnie.
Jest niestety jeden minus tego filtra.
I jest to jego moc.
Chyba jestem skłonny kupić wersje 800 jeżeli dolocze do mocy tego wiekszego pobór skimmera i falownika to wyjdzie ponad 25w....

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

1kWh kosztuje zależnie od regionu Polski około 50gr. 31 dni x 24 godziny = 744 godzin. 744 x 25W = 18600
18600 / 1000 = 18,6 kWh
Miesięcznie koszt utrzymania takiego zestawu (25W) to 9złotych i 30 groszy.
Dla porównania gdybyś miał bardzo energooszczędny zestawik, powiedzmy 10W (Aquael Unimax 250) to płaciłbyś 3,72zł. Czyli AquaNova wychodzi o w przybliżeniu 6zł drożej na miesiąc. Rocznie wychodzi 72zł.
Zakup AquaNova, mocny model = 250zł, zakup np. Unimax'a 250 = 400zł. Rożnica w cenie 150zł. Użytkując Unimax'a 250 zacząłbyś na nim oszczędzać dopiero po 2 latach.

Nie wiem, ja tam wolę przyoszczędzić na oświetleniu baniaka (Aquael leddu tube retrofit 18W plant zamiast 2x30W albo 2x36W) niż na filtracji.  Mam nadzieję nie dałem ciała i nie walnąłem się w obliczeniach :)

• Lubię to 2
Opublikowano
1kWh kosztuje zależnie od regionu Polski około 50gr. 31 dni x 24 godziny = 744 godzin. 744 x 25W = 18600
18600 / 1000 = 18,6 kWh
Dla porównania gdybyś miał bardzo energooszczędny zestawik, powiedzmy 10W (Aquael Unimax 250) to płaciłbyś 3,72zł. Czyli AquaNova wychodzi o w przybliżeniu 6zł drożej na miesiąc. Rocznie wychodzi 72zł.
Zakup AquaNova, mocny model = 250zł, zakup np. Unimax'a 250 = 400zł. Rożnica w cenie 150zł. Użytkując Unimax'a 250 zacząłbyś na nim oszczędzać dopiero po 2 latach.

Nie wiem, ja tam wolę przyoszczędzić na oświetleniu baniaka (Aquael leddu tube retrofit 18W plant zamiast 2x30W albo 2x36W) niż na filtracji.  Mam nadzieję nie dałem ciała i nie walnąłem się w obliczeniach
Też mam mało światła, ale chyba po prostu jestem sknerą...
No nic , zastanowię się ale ogromne dzięki za pomoc.

Opublikowano
18600 / 1000 = 18,6 kWh

Nie wiem, ja tam wolę przyoszczędzić na oświetleniu baniaka (Aquael leddu tube retrofit 18W plant zamiast 2x30W albo 2x36W) niż na filtracji.  Mam nadzieję nie dałem ciała i nie walnąłem się w obliczeniach
Teraz po ponownym przeczytaniu zauważyłem, że ni płace 50gr tylko 90gr a energia wciąż rośnie

Opublikowano (edytowane)

W dalszym ciągu nie kupiłbym używanego kubełka. Jak już to zaoszczędziłbym w jakiś sposób na nieco droższy, co za tym idzie oszczędniejszy filtr. Ultramax 1000 kosztuje 399zł (allegro), pobiera 10W.
Midikani 800 - 6W, 230zł
Eheim Classic 2213 - 8W, 260zł+ - wada, nie zalewa się sam (wiem bo mam kilka już lat), trzeba go wpierw zalać
JBL E901 - 11W, 367zł (bierze więcej prądu i jest już starą konstrukcją, wolałbym dopłacić 30zł i kupić ultramaxa, nowa konstrukcja
Unimax 250 - tak samo jak przy JBL - stara konstrukcja, kosztuje 30-40zł mniej od ultramaxa.

Jeśli chcesz zejśc poniżej 300zł to zostaje midikani, osobiście użytkuję  nieco podobnego minikani, spotkałem się jednak z opinią że midikani potrafił przeciekać (nie wiem ile w tym prawdy, na 100% piszę tylko wtedy gdy sam użytkowałem dany filtr).

Poza firmowymi, poniżej 300zł - jedynie prądożerne potwory.

Edytowane przez Artur67
Opublikowano
W dalszym ciągu nie kupiłbym używanego kubełka. Jak już to zaoszczędziłbym w jakiś sposób na nieco droższy, co za tym idzie oszczędniejszy filtr. Ultramax 1000 kosztuje 399zł (allegro), pobiera 10W.

A co myslisz o filtracji narurowej?

Opublikowano

Edytowałem dosyć konkretnie mój poprzedni post, przeczytaj znowu.
Z filtracji narurowej to mam jedynie ,,zalążek" -> prefiltry narurowe, przed dwoma kubłami Unimax 250. Nie wiem czy:
a) wyjdzie Cię to taniej niż kupno kubła (hydraulika, przynajmniej w moich rejonach jest chole...e droga, za prefiltry itd. zapłaciłem prawie 200zł
b) nie wiem jaką pompę byś tam wpakował żeby zarazem uciągnęła, a zarazem by brała mniej prądu niż te powiedzmy 12-15W.

Ale koniec końców niech lepiej wypowie się ktoś kto się na tej filtracji zna, bo mówię - ja mam tylko jej zalążek, w dodatku w moim przypadku wcale nie tak tani do sklecenia.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.