Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.
Jako że jest to mój pierwszy temat zakładany .. boże zlitujcie się już żona mi siedzi na głowie...

Mam postawiony zbiornik 300 l 120x50x70 ( jest zalewany tylko do 50cm severum gold inaczej połowe wody wylewa  przy karmieniu)
Oświetlenie 6x 18W led (belki) (w planach power led)
Filtracja aqua nova 1500 + cyrkulator aqua nova 13000 z kontrolerem
Podłoże czarny piasek bazaltowy + Czarny Łupek

Na tą chwile posiadam 5 Severum Gold + 3 zbrojniki aleee
Jako że akwarium stanowi środek akwarium a dla mojej żony pływające "żółtka" to za dużo proszę o poradę w doborze obsady .
Zależy mi żeby nie były to rybki wielkości molinezji ale też nie oscar, nie zauważyłem czytając opinie żeby miały też guzy tłuszczowe jak akary pomarańczowopłetwe ( które niby są agresywne a w rzeczywistości mnożą się jak króliki)

To co wybrałem na tą chwile wygląda tak:
Metriaclima Zebra Gold Kawanga
Aulonocara Stuartgranti Maleri Chidunga
Chindongo Saulosi

Tyle że dla wredniejszej połówki jest to monotonne a nie kolorowe pomijając fakt że nawet nie wiem jakie ilości to norma.

Niestety przeżyłem już tenczanki które były za małe po akary które miały "guzy" do severumów które są monotonne, a akwarium nie pozbędę się na 100%
Jeśli mogę prosić jakie rybki i w jakiej ilości polecacie będę naprawdę wdzięczny.
Kolejna sprawa na forach widzę dwa różne poglądy na temat zbrojników w Malawi czy to się ze sobą gryzie ? Np moje goldy żyją razem z rakami marmurkowymi , a jedynym agresorem jest 25cm osobnik (reszta ok 18cm) ale i tak jedyna agresja jest podczas podawania jedzenia.

Opublikowano

Witaj,

może zacznę od końca... Tak, zbrojniki w Malawi to się gryzie. Nie jest kwestią, czy będą żyły z innymi rybami bo będą, ale wymagania dotyczące parametrów wody, zachowania terytorialne różnych gatunków itp., itd. wykluczają trzymanie ze sobą ryb z różnych biotopów. I powinno to dotyczyć wszelkich domowych zbiorników wodnych. Jeśli chcesz obserwować prawdziwe zachowania tych ryb to musisz im stworzyć namiastkę ich środowiska.

Teraz ryba Ci wylewa, ale Mbuna nie będzie się tak zachowywać przy karmieniu, czyli masz zbiornik 420 litrów, choć niestety wysokość nie jest tu aż tak ważna jak powierzchnia dna. Jedno jest pewne, nudno i monotonnie z rybami z tego jeziora nie będzie na pewno.

Chindongo Saulosi i do tego np. Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano, albo Cynotilapia sp. Hara, albo może Iodotropheus Sprengerae, które są dużo ładniejsze na żywo i nie powinno się sugerować tym jak wychodzą na zdjęciach, bo mało kto jest w stanie wyciągnąć na fotce ich piękno.

Układy haremowe, czyli przynajmniej 1+4, chociaż nie przesadzałby z ilością samców, tzn. jeśli Saulosi to docelowo w takim akwarium 2 samce, Maingano raczej 1, pozostałe zaproponowane przeze mnie gatunki są raczej bardziej ugodowe więc można kombinować.

• 1 miesiąc temu...