Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chodzi mi o korpus przeznaczony na chemię . Po co ciągnąć wężyk do akwarium jak można to zautomatyzować . Problem w tym ze nie jestem pewny co do cofki przez ciśnienie .Na rysunku zaznaczony wężyk kolorem czerwonym 

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

I jeszcze jedno pytanie :/)

Czy zgodnie z moim projektem warto zastosować czwórnik ? 

Woda skierowana bezpośrednio na wyjście na przeciw będzie szła największym ciśnieniem , zaś poboczne mniejszym . W przypadku trójniak strumień wody zostanie rozbity na dwa poboczne ujścia .

Opublikowano
Chodzi mi o korpus przeznaczony na chemię . Po co ciągnąć wężyk do akwarium jak można to zautomatyzować . Problem w tym ze nie jestem pewny co do cofki przez ciśnienie .Na rysunku zaznaczony wężyk kolorem czerwonym 
Możesz wyjaśnić po co to robić? Jaki problem, dostarczyć wodę z puro cienkim wężykiem wprost do akwarium? Przecież tego wężyka nawet nie widać. Po co komplikować sobie życie, dokładając kolejne, potencjalne miejsce przecieku w instalację narurowca?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Niewielka korzyść- spora komplikacja. Wpięcie wyjścia chemii bezpośrednio do wylotu odbiera Ci możliwość pomiaru i kontroli wielkości przepływu.

Ale jeśli chcesz to zrobić, a obawiasz się „cofki”- załóż zawór zwrotny na wyjściu z bloku chemii.  

Opublikowano (edytowane)

Nigdzie nie mogę znaleźć zawory do smoczy 3/8 cała na wężyk 1/4 cala , ktoś, coś ?

Czy jak zastosuje zawór na 1/2 cala z wężykiem na 6 mm +redukcja 3/4 na 1/2 to tez będzie dobrze ? 

Edytowane przez mazilo