Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kompozycja gotowa , piasek nasypany.

Zaistniała konieczność podnieść zasys narrurowca do góry . Dolna  cześć zasysu będzie znajdowała się w 1/3 wysokości akwarium , czy w związku z tym będzie jakiś problem ?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, mazilo napisał:

czy w związku z tym będzie jakiś problem ?

Wszystko zależy ode cyrkulacji. Ja mam na zasysie prefiltr Eheim gdzie dolny moduł  jest 10 cm nad dnem a górny 15 ( są połączone) i jak się okazuje w górnym zawsze jest więcej zanieczyszczeń.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano

No właśnie tez tak myślałem że całą sprawę robi cyrkulacja. 
Skoro ruch wody jest okrężny to zanieczyszczenia powinne być unoszone góry . 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, mazilo napisał:

Skoro ruch wody jest okrężny to zanieczyszczenia powinne być unoszone góry .

Przewagą takiego prefiltra jest też to , że  zgarnia odchody całą wysokością . A typowy zasys ma bardziej ograniczone możliwości. Musisz pokombinować.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Przeglądając temat : „Zewnętrzny kontroler temperatury „ wpadłem na pomysł, aby czujnik kontrolera umieścić w narrurowcu-jako zwolennik umieszczani w akwarium jak najmniej . 
Zastanawiam się nad wykorzystaniem trójniak i przejściówki i dławicy( oczywiście zależna od potrzeb ) . Czy to już przekombinowane? 

4512C6C3-217A-45CE-931C-2EC242B79760.jpeg.54bbaacddac8b9bfe9aed629ba14f1e4.jpeg7CE26F46-468E-4272-B082-9361FC23BD6A.jpeg.0ee49218b92f47b233de22d07aba4896.jpeg44458254-9522-4CE9-8602-3CA1B1D7A95C.jpeg.dcddf021179f1513377be353f9961621.jpeg

Opublikowano

Dławica jest dobra do przepustów elektrycznych- nie w hydraulice.  100% wyciek. Ale jest patent na Twój pomysł pomiaru temperatury.  Nie wiem jak fachowo nazywa się ten element- to miedziana rurka, zaślepiona na jednym końcu, na drugim jest wspawana w gwintowaną tuleję 1/2” GZ / gwint zewnętrzny/. Stosowana jest właśnie do montażu sondy pomiarowej termometru. Koszt groszowy- pewnie  ok 20- 25 zł. Element całkowicie szczelny, na ciśnienia do ok 10 atm. Wkręcasz to w trójnik z gwintem wewnętrznym,  do środka rurki wsuwasz sondę termometru. W ten sposób rozwiązałem u siebie pomiar temp wody zasilającej przy stałej podmianie.