Tonny24 Opublikowano 14 Listopada 2018 #1 Opublikowano 14 Listopada 2018 Witam czy takim smar em mogę przesmarować wirnik i gniazdo wirnika oraz uszczelki w filtrze, nie szkodząc rybom?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 14 Listopada 2018 #2 Opublikowano 14 Listopada 2018 http://www.cx80.pl/en/products/greases-cx80/cx80-smar-silikonowy-detail.html Skoro piszą ,że można stosować w przemyśle spożywczym to myślę , że nic się nie stanie jak posmarujesz wirnik . Zalecają też stosowanie do smarowania powierzchni gumowych i uszczelek. Wg mnie możesz użyć śmiało. Jak masz pod ręką akwarystyczny to wazelinę akwarystyczną w saszetce.
darkon Opublikowano 15 Listopada 2018 #3 Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) Używam tego smaru do uszczelek filtrów od przeszło 5 lat i nie zaobserwowałem żadnych negatywnych skutków. Możesz śmiało go stosować, ma atest PZH dla żywności. Edytowane 15 Listopada 2018 przez AndrzejGłuszyca
Tonny24 Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor #4 Opublikowano 16 Listopada 2018 Gęsto go nasmarowac na wirnik i uszczelke?
darkon Opublikowano 16 Listopada 2018 #5 Opublikowano 16 Listopada 2018 Na uszczelkę nałóż tyle, żeby cała była pokryta bardzo cienką warstwą smaru. Co do wirnika, to w żadnym nowym filtrze nie widziałem żeby był smarowany, jego tuleja i oś są wykonane z materiału dla, którego najlepszym smarem jest woda.Wytapatalkowane
Andrzej Głuszyca Opublikowano 16 Listopada 2018 #6 Opublikowano 16 Listopada 2018 2 godziny temu, Tonny24 napisał: Gęsto go nasmarowac na wirnik ..nałóż na końcówkę osi. Wkładając wirnik na ośkę to wirnik Ci rozprowadzi wazelinę. Owszem....w oryginale ośka nie jest smarowana. Ale takie posmarowanie bardzo wycisza bo niweluje luzy pomiędzy ośką a wnętrzem wirnika( magensu).
Rekomendowane odpowiedzi