Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
On 6/8/2019 at 8:19 PM, SlavekG said:

zużycie prądu było znacznie wyższe niż deklarowane

Zmierzyłem dziś mojego 3-miesięcznego HW-3000 miernikiem mocy:

- 1. bieg bez UVC 32 W;
- 6. bieg bez UVC 64 W;
- 1. bieg z UV-C 50 W;
- 6. bieg z UVC 82 W.

Z odejmowania:
- UVC 18 W (palnik 9 wat).

Z tabliczki na urządzeniu: Power 30W, UVC 9W, V 3000l/h (mierzyłem bez mediów wydajność wynik 1200-1300 l/h na 6. biegu).
Z filtra jestem zadowolony, ale zużycie energii mnie powaliło:
36 kWh/mies. przy pracy na 1. biegu z UVC 7/24, czyli 20-30 zł/mies (faktura ZE jeszcze nie przyszła) na sam filtr z lampą UV 😕.

Przy okazji zmierzyłem pobór mocy przez napowietrzacz Aquael OxyPro: 0,8 W - 3 W zależnie od ustawienia wydatku powietrza (zaskoczenie, bo myślałem ze wydatek jest regulowany czysto mechanicznie bez wpływu na pobór mocy). Jaki związek pomiędzy tymi urządzeniami? Otóż OxyPro napędza u mnie podżwirówkę (akwa ma 140 litrów), i to ustawiony na 1/2 - 1/3 wydatku powietrza. Czyli porównuję kubełek 30 wat z pompką 1 wat, x30 😮.

Edytowane przez r10
Opublikowano

Witam jestem tu tylko obserwatorem na razie ale również posiadam sunsun 3000 od roku chodzi on w akwa 450 litr jako zapasowy z ultra maxem 2500 Aquael . Z moich obliczeń i testów wyszło całkiem podobnie tzn. Zżera strasznie prąd jak kolega r 10 napisał wyniki miałem podobne z przepływem nie mam problemu około 1800l na min przy gąbkach i 1 koszu ceramiki Na oryginalnych wężach tyle że nawróconych do 1.1m. Filtr daje ładnie tyle że jest głośny i co ważne przy dołączonej lampe UV dość szybko podnosi temperaturę w akwarium. Poza tym żadnych większych problemów nie mam. Filtr jest nie zły ale i tak pozostanę za ultra maxem.