Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, w pierwszej kolejności chciałbym wszystkim podziękować za pomoc w tworzeniu tego projektu . 

Niektórzy może mnie pamiętają inni nie, sporo czasu minęło, a akwarium 240l wyrosło do 1050l ( 250x70 h60 ) . 

To może od początku

Akwarium 1050l, stojak wspawany z profila 60x60, pokrywa za aluminium malowana proszkowo własnego projektu . 

Oświetlenie : Sterownik Romka, 20szt. diody białe Samsung , 10szt. diody RGB Samsung 

Filtracja : Filtr kasetowy z pompą DCT-6000 + falownik Jecod RW8 . 

Wystrój : piasek z Castoramy + kamień z składu niestety nie wiem dokładnie jaki 

Rośliny : Anubias 

Grzałka : EHEIM 300W

Biologia : 1l Matrix 

Od tygodnia zbiornik zamieszkuje przedyskutowana na forum obsada

Placidochromis phenochilus Mdoka – 12szt. Copadichromis borleyi Kadango – 10szt Labidochromis caeruleus Lion’s Cove – 12szt. A. kandensis – 10szt. Cyrtocara moori – 8szt. Idotropheus sprengerae Makokola Reef – 8szt.

Na chwilę obecną wiem, że kaseciaka muszę poprawić ponieważ już zauważyłem kilka nieprawidłowości reszta wyjdzie w praniu . 

Myślę, że wszystko opisałem, jakbym o czymś zapomniał proszę o info = postaram się uzupełnić .  

20180910_191427.jpg

20180910_191444.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
37 minut temu, florek91 napisał:

Też się nad tym zastanawiałem, ale różne opinie otoczenia mam na ten temat . Doszedłem do wniosku mniej kamienia więcej wody ;) 

Tylko jedno ryby mają swoje rewiry ,te słabsze muszą mieć gdzie się schować.

Opublikowano

Masz dwa gatunki mbuna. Więcej kamieni w tym przypadku to nie jest kwestia gustu. To konieczność. 

Opisz co szwankuje w kaseciaku. Rozważam to rozwiązanie w przyszłym baniaku.

Opublikowano

Trochę kryjówek jest od tyłu, tam znajdują się małe kamienie tylko z tego ujęcia ich nie widać , ale może przy sprzątaniu coś dorzucę kamienia mam jeszcze z 200kg .

Co do kaseciaka to na pewno komora śmieciowa przed gąbką jest za mała powinna mieć przynajmniej 12-15mm w przeciwnym wypadku gąbka ją wypełnia i nie spełnia swojej roli . Zastanawiam się też nad zrobieniem jakiejś kasety na gąbkę ponieważ po płukaniu ciężko ją wsadzić aby dochodziła idealnie do samego dna . 

Nie zdążyłem jeszcze zrobić zdjęć z obsadą, ale i tak mało będzie widać bo ryby to straszne maluchy ;) 

Opublikowano

Chciałbym pokazać wam akwarium po lekkiej modernizacji . Wymieniałem kaseciak więc przy okazji małe przemeblowanie w zbiorniku . 

Dołożyłem trochę kamieni dla części Mbuna . 

Co do zmian w kaseciaku to starłem się pokazać na zdjęciach, w pierwszej kolejności jest komora śmieciowa razem z skimerem , następnie kaseta z cienką włókniną poliestrową , kolejna kaseta to kaseta z gąbką 30mm , reszta jest już standardowo ruszt na ruszcie gąbka 1l matrix 1,5l ceramiki , gąbka i pompa . 

Poziom wody w komorze pompy ok. 2cm niższy niż stan akwarium w komorze śmieciowej jakieś 0,5cm . 

Jedynym minusem jest grzałka którą posiadam ponieważ jej długość nie pozwala na umieszczenie w kaseciaku . 

Wszystkie wkłady umieściłem w sztywnych kasetach ponieważ przy kaseciaku o wysokości prawie 50cm trudno jest wymieniać wkłady aby dobrze dolegały . 

Mam nadzieję, że nowe rozwiązania się sprawdzą . 

Kilka zdjęć z obsadą ponieważ w zbiorniku słabo ją jeszcze widać . 

20181101_164407.jpg

20181104_171012.jpg

20181104_171004.jpg

20181101_164358.jpg

20181101_164349.jpg

20181104_183340.jpg

• Lubię to 5