staniu Opublikowano 23 Października 2018 #1 Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) Witam Jako swiezak w tematyce Malawi mam wiele pytan pytan na start. Pytani bede zadawal sukcesywnie w tym temacie. Moje akwarium to komplet Eheim Vivaline 240 l z filtrem zewnetrzynym EheimEco Pro 300 Dodatkowo dokupilem filter zewnetrzny Eheim Profesionel 4+ 600, prefilter Eheim I filter wewnetrzny Eheim Biopower 240. Jako podłoze naturalny bialy piasek kwarcowy granulacja 0.4 - 0.8 z domieszką piasku koralowego granilacja 0.5 -1.0 Kamienie kwarcyt meditareno - tutaj pierwsze pytanie, bo mam dylemat. Kamienie te posiadaja rudo czerwony jakby nalot. Czy te przebarwienia nie wplyna ja parametry wody i czy te przebarwienia nie beda uwalnialy jakis zwiazkow chemicznych. Czy może lepszy bedzie wapień alejski? Edytowane 23 Października 2018 przez AndrzejGłuszyca
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 23 Października 2018 #2 Opublikowano 23 Października 2018 Nie powinno w niczym przeszkadzać w parametrach wody,dla bezpieczeństwa jak masz karchel umyj ich dokładnie i powinno być ok ,resztę szczotko wyczyścić . Przepłucz w gorącej wodzie i będzie ok .
staniu Opublikowano 23 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 23 Października 2018 Po przeplukaniu wodą kwarcytu woda ma lekko slonawy smak. Czyzby ten kamien gdzies z morza byl wydobywany?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Października 2018 #4 Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) 3 godziny temu, staniu napisał: Po przeplukaniu wodą kwarcytu woda ma lekko slonawy smak. Bo o ile nazwa jest prawidłowa do tego kamienia ( kwarcyt meditarreno ) to pochodzi on z Morz śródziemnego co sugeruje nazwa. Tak jak pokazujesz na zdjęciu wygląda kwarcyt który też występuje pod nazwą pustynna burza i taki jak najbardziej nadaje się do akwa słodkiego. Ale to ,że brudzi wodę mnie zastanawia. Natomiast wapień alpejski to w ciemno możesz dawać. Pięknie wygląda w akwa w wodzie. Kiedyś go miałem razem z serpentynitem bo jest bardzo do niego podobny. Sam w sobie wygląda świetnie.. Edytowane 23 Października 2018 przez AndrzejGłuszyca
staniu Opublikowano 23 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) Co do brudzenia to byly tylko moje obawy, ale po kapieli w wodzie nie zaobserwowalem, aby te przebarwienia brudzily wode, tylko ten lekko slonawy smak wody. Obawiam się ze znowu bedzie z koniecznosci zmiana planow. W pierwszm zalozeniu mialo byc czarne tlo i wapien alpejski, ale po doswiadczeniach z przyklejaniem tapety zewnetrznej Juwel na klej który mi zaproponowal sprzedawca, zdecydowalem się na tlo strukturalne do wewnatrz (juto dostawa). Tlo i kwarcyt dobrane aby pasowaly kolorystycznie. A tu znowu zonk Tlo raczej nie pasuje do wapienia alpejskiego https://www.ebay.de/itm/Aquarium-3-D-Ruckwand-Aquariumruckwand-Rock-50x30cm-bis-200x60cm/261105259090?hash=item3ccb161252:m:mcmvk_TdSu09vO3nfuAbzZQ:rk:22:pf:0 Edytowane 23 Października 2018 przez staniu
Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Października 2018 #6 Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) 22 minuty temu, staniu napisał: W pierwszm zalozeniu mialo byc czarne tlo i wapien alpejski, Fajnie by wyglądało. 22 minuty temu, staniu napisał: ale po doswiadczeniach z przyklejaniem tapety zewnetrznej Juwel na klej który mi zaproponowal sprzedawca, Nie dziwię się...Jak masz możliwość to kup tapetę samoprzylepną . Przyklejasz tak jak naklejkę samochodową. Czyli odrywasz folię zabezpieczającą , zraszasz obficie wodą tapetę i szkło. Nadmiar wody wyciskasz linijką, dowodem osobistym itp. Po 2-3 dniach gdy wyschnie masz jednolicie i silnie przyklejoną do szyby. Tak jak czasami widzisz w sklepach akwarystycznych. Z tą o której napisałeś to daj sobie spokój. Edytowane 23 Października 2018 przez AndrzejGłuszyca
staniu Opublikowano 23 Października 2018 Autor #7 Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) Zastanawim się nad inna opcja mianowicie o czarnYm spienionym PCV na zewnatrz lub wewnatrz a tlo strukturalne moze wykorzytam bo czeka już drugi baniak tez komplket Eheim. Z powodu ograniczen ze wzgledu na ciezar nie moge postawic duzego po prostu. Wiec 2 po 240l Edytowane 23 Października 2018 przez staniu
Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Października 2018 #8 Opublikowano 23 Października 2018 Też tak kiedyś miałem i było OK. Musisz tylko pamiętać o tym ,że gdybyś wpadł na pomysł aby coś na przyssawkach przykleić do PCV to szybko odpadnie.
staniu Opublikowano 23 Października 2018 Autor #9 Opublikowano 23 Października 2018 Mysle tak skoro biale pcv spienione mozna dac na dno akwarium to czarne tez jak najbardziej, na silikon po prostu od gory a na dole piasek bedzie trzymal
Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Października 2018 #10 Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) Ja miałem przyklejone punktowo silikonem i tak jak mówisz: dołem trzyma albo podkład albo podkład i piasek. Resztę robi woda ( rozpycha) . Wielu kolegów nawet nie przykleja. Edytowane 23 Października 2018 przez AndrzejGłuszyca
Rekomendowane odpowiedzi