Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Będąc dziś w jednym z akwarystycznych sklepów ( znanym na forum)  natknąłem się na takie urządzenie jak w temacie i na zdjęciu. Ciekawy jestem czy ktoś takie urządzenie ma i używa? W zasadzie w przeznaczeniu jest podobne do HW-602. Ma niejako trzy funkcje..czyli można użyć go jako prefiltra , dodatkowego filtra czy też urządzenia do szybkiej krystalizacji wody w nagłym przypadku. Pewnie wkłady można modyfikować w zależności od potrzeb ale moją uwagę zwracają  kuleczki w środku . Fajnie pokazana jest ich skuteczność  na filmiku w załączonym linku. Cena...powala! niestety...

Zdjęcie mojego autorstwa:

sssss.thumb.jpg.50cf73ed317710fac055a6c38187234f.jpg

Jak ktoś ma takie urządzenie to fajnie by było aby się podzielił swoimi wrażeniami. Link do filmiku odnośnie wspomnianych kulek:

Link do zdjęć w necie:https://www.google.com/search?q=Sera prefix filter&client=firefox-b-ab&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwj8rrqyzPndAhUHl4sKHQNRB3IQ_AUICigB&biw=1252&bih=579&dpr=1.09#imgrc=GdD6aGt1JcmsBM:

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano

No Andrew i to jest nowina.:) Ale ile takie "cus" kosztuje? Prefiltr, filtr a może pojemnik na puro - zastosowań kilka mamy. Ciekawe jak tam zawory w środku? Też wąskie gardło jak w HW?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Ale ile takie "cus" kosztuje?

Na pudełku (  na moim zdjęciu) jest podana cena już w sklepie czyli 129.99 zł. Myślę ,że w innych sklepach będzie podobnie. Przeglądając neta to się okazuje ,że to nowość bo  z tego roku. Dlatego chyba trudno będzie znaleźć kogoś kto już użytkował?

5 minut temu, suricade napisał:

Mnie zastanawia jaką pompę, do tego proponuje producent ?

Wydaje mi się ,że można po prostu podłączyć do jakiegoś kubełka. i tak chyba jest polecane. Ale wtedy może zmniejszyć przepływ filtra(?).

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

O fakt. Ceny nie zauważyłem - mój błąd. ;)

I emocje opadły. :( Wiem, że to Sera ale za 130 zl i tylko 1.5 litra to lekko słabo. 

Opublikowano
7 minut temu, suricade napisał:

Może będzie działało z uni pump 1500 ?

Trzeba porównać średnicę końcówek. Gdyby pasowały to jest dodatkowa alternatywa dla tego urządzenia.

Teraz, Jerry_jerry napisał:

Wiem, że to Sera ale za 130 zl i tylko 1.5 litra to lekko słabo. 

No właśnie... i to rzuca na kolana.

Opublikowano

Pewnie praca z unipumpem to nie problem. Sera ma końcówki na wąż 16mm a unipump chyba 14 mm. Chwila we wrzątku i da radę. ;)

Opublikowano

Te kulki "crystal clear" są niezłe, ale drogie niestety. Chyba wolałbym zwykłą włókninę/watę/owatę .

Tramal te kulki testował:

• Lubię to 1