Skocz do zawartości

Start - 300 litrów – pierwsze Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NO2 spadło z 1 do <0.01 a NO3 nie wzrosło a nawet spadło o 1 dziwna sytuacja. Tak z ciekawosci czym mierzysz NO3  że podało tobie wynik 4?

Opublikowano

Testami Jbl. Na skali nie ma 4 ale kolor był bliski 5 ale nie był idealny wiec wynik to mniej więcej według mnie koło 4.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Moim zdaniem zbiornik dojrzał. U mnie było podobnie, NO3 utrzymywalo się przez cały okres dojrzewania na tym samym poziomie tj. 10. Ponoć tak już czasem bywa, ale nie wiem czemu ?

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@agentj23ja bym na Twoim miejscu podmienil tak z 20-30% wody, dodał bacto i ampulke prodibio. Za kilka dni testy i zobaczył czy coś się zmieniło.

PS. Według mnie cykl przebiegł normalnie. Nie są to może jakieś spektakularne wyniki poza skalą tak jak w przypadku WA ale parametry wzrosty a później spadły. 

Potwierdzam to co pisałem na początku postu. Generalnie bym wlewal co kilka dni prodibio.

U siebie co tydzień przy podmianach wody wlewam na zmianę prodibio i equo bio-extra. Niby nie trzeba ale nie zaszkodzi.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dzięki za informacje. Dla pewności zrobiłem jak proponował @Jerry_jerry. Wczoraj wymieniłem ok 25% wody i dodałem 30ml bacto i ampułkę prodibio. Za kilka dni zrobię testy i dam znać. W między czasie kończę kleić pokrywę.

• Lubię to 1
Opublikowano

Kolejny test po pierwszej podmianie wody. Parametry się nie zmieniły za bardzo. NH3 trochę spadło. Test wykonany przy oświetleniu sztucznym bo dni teraz krótkie. Kolejny wykonam w sobotę ale wygląda na to, że w przyszłym tygodniu mogę zacząć się rozglądać za rybkami :) Dzięki za wszystkie uwagi.

2018-11-06_test.thumb.jpg.f25321e81a4e85f4ade534ee412187a2.jpg