Skocz do zawartości

Temperatura w waszych zbiornikach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze, chyba będę musiał pomyśleć o nowej grzałce... niby na tej co mam napisane "300W" a grzeje jakby miała 50 :(
Temperatura w pokoju ~ 22, a podniesienie temperatury w baniaku z 24 na 25 trwało ~8h, masakra jakaś, przy takim grzaniu w zimę rybole będą miały lodowisko ;), w zimę w domu to ja mam tak koło 19C w pokojach, a w nocy to może i mniej

Opublikowano

U mnie temperatura pokojowa to 20-22 st. W akwarium 375l brutto bez grzałki ciepło wytwarzane przez pompę Juwela 1000 i Aquael Turbo 2000 pozwala na utrzymanie temperatury w granicach 25.0-27.0.

Opublikowano
8 minut temu, karolus napisał:

No to ładnie Ci ta pompa grzeje, ale przynajmniej masz jeden grat w zbiorniku mniej :)

Dokładnie ;) Oczywiście mam pokrywę, która zatrzymuje ciepło i dodatkowo dwie świetlówki po 18W led sunny też trochę tego ciepła wytwarzają...

Opublikowano

U mnie w 375l  temperatura wynosi 26 a pilnuje jej grzałka 150W Eheima która rzadko się włącza. W te upalne lato w tym roku miałem momentami w akwarium 30 stopni nie zauważyłem przy tym zmiany w zachowaniu ryb.

Opublikowano (edytowane)

U mnie zimą temperatura spada do 24, momentami 23 nawet stopni podczas dużych mrozów, ale wolę to niż niebezpieczeństwo ugotowania podczas awarii grzałki. Nie zauważyłem żadnych negatywnych konsekwencji takiej temperatury. Myślę, że tak od 22 w dół należałoby się obawiać, ale rybom z głębszych stref jeziora nawet i to nie powinno być straszne.

Poza względami ekonomicznymi, niewielkie wahania temperatury wody ze względu na porę roku są przecież naturalne i jak najbardziej korzystne dla zdrowia organizmu.

Edytowane przez bakus_44
  • Lubię to 2
Opublikowano
7 godzin temu, bakus_44 napisał:

U mnie zimą temperatura spada do 24, momentami 23 nawet stopni podczas dużych mrozów, ale wolę to niż niebezpieczeństwo ugotowania podczas awarii grzałki. Nie zauważyłem żadnych negatywnych konsekwencji takiej temperatury. Myślę, że tak od 22 w dół należałoby się obawiać, ale rybom z głębszych stref jeziora nawet i to nie powinno być straszne.

U mnie tez tak jest od samego poczatku. 24.5 temperatura wody a gdy spada o jeden stopien to przy 23.5 zalacza się grzalka. Przez tak dlugi okres hodowli nic zlego się rybom nie dzieje - bynajmniej nic co mozna zauwazyc golym okiem. Uwazam ze ta temperatura to bardziej nasza fobia niz rybia. Bardziej staralbym się utrzymac stala temperature jak najdluzej niz martwic się o mniejsza czy wieksza.