Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Posiadam filtr z beczki 30 l na orurowaniu 16/22 mm, rura sąca i wylotowa eheim 16/22 mm, pompa zewnętrzna New-Jet 1200 ( 1200l/h i 15W ), wypełnienie to 25 litrów keramzytu, pomieszanego z 5 kg żwiru koralowego i na tym 10 cm gąbka bio niebieska. Teraz czas na pytanie - czy to wystarczy do 500 l akwa (200x50x50), czy kupić inny kubełek? Myślałem o Unimax 700. Może jakieś inne propozycje? Mam już akwa w domu 240 l filtrowaną opisaną wyżej beczką i mam też 500 która czeka na realizację. Dodam że pytań będzie więcej odnośnie nowego zbiornika.

P.S. Już wiem co napisze kolega Makok ! :lol:

Opublikowano

Zazdroszcze Ci makok tej pompy CO ! Myślałem żeby zmienić tę beczkę na Unimaxa 700 tak jak napisałem wyżej. Pompa która pracuje z beczką jest troszkę za słaba do 500 l, a keramzyt jest złożem gorszym niż średnia ceramika, tylko że jest go 25 litrów. Myślałem żeby tego unimaxa zasypać ceramiką i żwirem koralowym z beczki i zostawić jedną gąbkę. Do tego wewnętrzna turbina Aquael 1100 z dużą bio gąbką aqua szuta (Fitr 100) i filtracja gotowa. To mój pomysł, lecz czekam na podpowiedzi i obiecuję że dam znać co postanowiłem i co zastosuje finalnie. Pozdrawiam !

Opublikowano

25 litrów keramzytu w zupełności powinno wystarczyć.

Nie patrz na to ile keramzytu , ceramiki , czy innej masy filtracyjnej wsadzisz do kubełka , ale jaką będziesz miał obsadę :)

Dla mnie to raczej śmieszne dobieranie filtra biologicznego do rozmiaru akwarium.

Ja w swoim mam JBL-a 500 i nie mam problemu z parametrami wody.

Gdybym zamiast do 800l baniaka ryby wsadził do 450l akwa też dałbym taki filtr, jeśli obsada byłaby taka sama :D

Więc jeśli w tych 500l litrach zachowasz odpowiednią obsadę , bez "kontrolowanego przerybienia" to beczułka z pewnością wystarczy.

Choć myślę , że i z przerybieniem byłoby oki:)

Co innego filtracja mechaniczna.

Tutaj musisz się postarać:)

Ja dałbym 2x powerhead 802:)

Opublikowano

Mam coś takiego jak na fotce, więc zostanie chyba tak jak mi doradzacie. Zmierzę jeszcze jaki filtr ma rzeczywisty przepływ i podam do oceny konstrukcję filtra bio do 500 l. Obsada będzie w granicach dopuszczalności i raczej 5-6 gatunków. ( Obsada w innym dziale i nowym temacie ) Pozdrawiam.

e28c32efd32f4607.jpg

Opublikowano
Zazdroszcze Ci makok tej pompy CO ! Myślałem żeby zmienić tę beczkę na Unimaxa 700 tak jak napisałem wyżej. Pompa która pracuje z beczką jest troszkę za słaba do 500 l, a keramzyt jest złożem gorszym niż średnia ceramika, tylko że jest go 25 litrów. Myślałem żeby tego unimaxa zasypać ceramiką i żwirem koralowym z beczki i zostawić jedną gąbkę. Do tego wewnętrzna turbina Aquael 1100 z dużą bio gąbką aqua szuta (Fitr 100) i filtracja gotowa. To mój pomysł, lecz czekam na podpowiedzi i obiecuję że dam znać co postanowiłem i co zastosuje finalnie. Pozdrawiam !

fajną masz tą beczkę... no mi się nie udało :wink:

pompa ok, ale nie może chodzić tak "rzucona" jak Twoja - ma ograniczenia - dlatego musiałem kombinować i przekombinowałem

keramzytu Ci starczy... bez przesady :P

natomiast mechaniczną bym poprawił - jakieś weipro może? :wink:

Twoją pompę bym wymienił na taką z przepływem >2500l/h >40W - rzeczywisty i tak będzie mniejszy, ale przy takich parametrach producenta nie powinien być niższy niż połowa tego, więc wystarczy - reszta zależy już od kasy... ale nie będziesz musiał niczego budować od nowa tylko wymienisz pompę... :wink:

zapytam przy okazji... gdzie kupujesz akwa? myślę powoli czy by zamiast 150x60x50 czyli 540l nie zmienić lokalizacji, nie wyrzucić meblościanki i nie wstawić właśnie klasycznej 500-tki :mrgreen: ... myślę!

Opublikowano

zapytam przy okazji... gdzie kupujesz akwa? myślę powoli czy by zamiast 150x60x50 czyli 540l nie zmienić lokalizacji, nie wyrzucić meblościanki i nie wstawić właśnie klasycznej 500-tki :mrgreen: ... myślę!

Mam dostęp do akwariów w cenach hurtowych więc jezeli Cię to zainteresuje mogę Ci zaproponować.

Opublikowano

Drogi makok ! 150x50x60 to 450 l :wink: . Ja kupiłem już akwa i mam je w domu. Miałem kupować na końcu projektu ale trafiła się okazja u Pana Jakuba Dymka z Argus akwarystyka. Cena atrakcyjna $ ,bo akwa było raz zalane na wystawę i jest w stanie idealnym. Szafkę i pokrywę muszę budować . Tło będzie z czarnej okleiny - twoją metodą !!! Zaproponuj mi jakąś pompę do tej beczki. Nie jest łatwo, myślałem o takiej http://www.aquatika.pl/product_info.php ... cts_id=475 ale nie wiem czy nie dodać lepiej 300 zł i kupić Unimax 700 który ma dobrą moc i nie muszę stosować mocnego wewnętrznego bo na tej długości to i tak jeden to chyba za cienko by wiał. Czy 50-60W na filtry by mi starczyło ?

Opublikowano
Drogi makok ! 150x50x60 to 450 l :wink: . Ja kupiłem już akwa i mam je w domu. Miałem kupować na końcu projektu ale trafiła się okazja u Pana Jakuba Dymka z Argus akwarystyka. Cena atrakcyjna $ ,bo akwa było raz zalane na wystawę i jest w stanie idealnym. Szafkę i pokrywę muszę budować . Tło będzie z czarnej okleiny - twoją metodą !!! Zaproponuj mi jakąś pompę do tej beczki. Nie jest łatwo, myślałem o takiej http://www.aquatika.pl/product_info.php ... cts_id=475 ale nie wiem czy nie dodać lepiej 300 zł i kupić Unimax 700 który ma dobrą moc i nie muszę stosować mocnego wewnętrznego bo na tej długości to i tak jeden to chyba za cienko by wiał. Czy 50-60W na filtry by mi starczyło ?

oczywiście masz rację - chodziło mi o 150x60x60 :lol:

nie tylko moją... ja ją nagłośniłem jedynie :lol:

nie znam tych pomp, ani nie widziałem za dużo opinii :) ale wybór pod względem parametrów wydaje się trafiony - może chodzić na zewnątrz?

zobacz inne alternatywy w tej klasie pomp i porównaj - poszukaj opinii...

szczególnie te wykresy Cię interesuję - ty znasz swoje parametry wysokości itd.

mi się ten unimax osobiście nie podoba! dlatego, że porównywalny klasą wielkości jest FX-5 i jak w sobotę w szczecinie kazałem sobie rozpakować odbydwa, to delikatnie mówiąc "widać różnicę ceny"... i w takim wypadku bym dozbierał do FXa... :wink:

a co do wewnętrznego, to na 2 metry ja raczej bym użył dwóch... łatwiej kierunkować - np 2x weipro TC-1500... albo jak masz już tego aquaela to jego i weipro... natomiast kubełek niech sobie będzie kubełkiem i jego do "generowania przepływów" bym nie liczył :P

Yaro koniecznie chcę! będę Cię spamował w tej sprawie!

Opublikowano

Unimaxa 700 mam w 210cm akwa. Szczerze - odpóśc go sobie. Zostaw beczke ( pompe ktora masz przy niej tez mam i naprawde tłoczy wiecej wody niz dwie pompy Unimaxa 700 ) . Mialem dwioe takie pompy ale jedna sie zepsula ( wg serwisu zawinil piasek ktory sie do niej dostal ) i 200zł poszło.... Takze uwazaj na nia ! Ale dmucha naprawde porzadnie .

Jesli nie chcesz juz swojej beczki pomysl nad Fluvalem FX5 jak Ci koledzy doradzali . Ja tez juz dojzalem do zamaiany . Unimax 700 trafi do innego , mniejszego baniaka ( 150x50x60 - klasyczne 450L ) .

Co do wewnetrznych to polecam dwa Ferplast blumodular 03 . Jeden filterek na dwa metry moze byc za malo . Ruch wody pewnie zapewni doskonaly ale czy oczysci akwa ... ? Dwie Kaskady 2000 o które mnie pytales moga byc za duze i rybki moga byc targane przez prad wody :)

Jesli masz juz kaskade 2000 to dokup jakis jeszcze wewnetrzny ale od razu Ci dobrze radze - skresl wszystkie wewnetrzne filtry firmy aquael ( Unifilter , turbofilter, cirqulator itp itd ) - szkoda nerowo i kasy .

Ja swoja Kaskade 2000 przenosze wlasnie razem z Unimaxem 700 do wspomnianego wczesniej zbiornika a u siebie w 660L zostana dwa Ferplast Blumodular 03 i Fluval FX5 .

Dodam tylko ,ze po wyrzuceni wiekszosci gąbek i zasypania Unimaxa 700 3 L ceramiki Aquael-a i grysem koralowym , dodaniu prefiltrow , przeplyw bardzo szybko spada . Dodalbym nawet ,ze po dwoch tygodniach jedna pompa wogole nie dmuchala . Po przeczyszczeniu wczoraj prefiltrow - Unimax odzyl :)