Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam prośbę  do  osób znających się na prądzie elektrycznym. Chodzi mi o wyjaśnienie opisanego niżej zjawiska oraz o określenie czy leży ono w kategoriach niebezpiecznych dla ludzi i ryb.

Tak naprawdę nie jest ono mi do końca ( słyszałem o takich przypadkach) obce ale dziś sam tego doświadczyłem. W związku z tym ,że temp. mi teraz spadła w akwa z naszymi pielęgnicami do 24 stopni postanowiłem podłączyć grzałkę . Ale wcześniej wziąłem do reki "neonówkę" i postanowiłem sprawdzić czy nie mam gdzieś przebicia. Nie było żadnych objawów  sugerujących  takie sprawdzenie.....zrobiłem to ot tak. I co się okazało?..." Nenówka " zaświeciła. Włożyłem palca..nic nie czuję..dotknąłem wierzchnią strony dłoni  i też nic nie czuję. Ryby pływają i nie zachowują się jakoś dziwnie. Normalnie jak zawsze. Poszedłem do drugiego akwa a tam wszystko w porządku. Wróciłem do zbiornika z pyszczakami , zacząłem się bawić "neonówką" i odkryłem ,że ona świeci tylko włożona na głębokość 1 cm...głębiej przestaje. Pewnie są to jakieś prądy powierzchniowe i być może ich źródłem jet świetlówka ? Ale to tylko domysł  laika.  Dlatego prośba do fachowca aby w sposób łopatologiczny to wyjaśnił a będę wdzięczny. Dodam tylko ,że mieszkam tutaj 8 miesięcy i nie sprawdzałem zerowania w gniazdkach. Ale na innych sprzętach sprawdzałem i jest OK. Czyli problem dotyczy tylko akwa z Malawi.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

Witaj
Takie zjawisko nie powinno występować mimo że nie czujesz napięcia. Podczas gdy dokonujesz pomiaru neonówka włóż do wody metr przewodu , daj znać czy gaśnie neonówka.

źle napisałem, tylko jedna końcówka tego przewodu musi dotykać wody.

Edytowane przez piotriola
połączony post
Opublikowano

Piotrze..tak zrobię. Dam znać. Ale co ciekawe teraz niby nic się nie dzieje co mnie wcale nie uspokaja. Bo skoro było zjawisko to była czy jest jakaś przyczyna. Podejrzewam statecznik. Bez tej wiedzy lepiej  mi się żyło :)

Teraz sobie coś uświadomiłem..mianowicie to ,że świetlówka w tym momencie nie świeci i nie ma tego efektu bo teraz sprawdzałem. Poczekam jak zacznie świecić świetlówka i wtedy sprawdzę. Wczoraj nie zwracałem na to uwagi. Zobaczymy..

Opublikowano (edytowane)

Piotrze..fakt..robiłem najpierw w dzień ale przysłaniałem ręką i wtedy to odkryłem . Wczoraj sprawdzałem wieczorem  ale miałem już wyłączone oświetlenie w akwa a w pokoju ciemno i wszystko było OK . Stąd takie moje skojarzenie , że przyczyną może być oświetlenie. Poczekam na załączenie światła i sprawdzę. Teraz jak nic nie świeci jest OK.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.