Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Severall ! Super patent !! Nie pomyślałem o zwiększeniu przekroju. Instalację mam na PVC 32. Wydaje mi się ze są trójniki redukcyjne 40/32 i po sprawie. Jak nie to tez da się dobrać przejściówki. Poza tym grzałka na pionie moze byc sprawniejsza ?.  Kupuję to ?.  Czy już jakiś czas Ci to pracuje ?  Bez zastrzeżeń ? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kontynuując temat grzania w narurowcu urodziło się pytanie: jaki typ sterownika używacie, polecacie lub z jakiegoś powodu  uznajcie za kiepski?  Biorę pod uwagę dwa typy: Aqua Medic T controller twin lub STC 1000. Oba zapewniają pomiar temperatury oraz sterowanie zarówno grzałką jak i wentylacją / chłodzeniem/. Prośba o opinie użytkowników sterowników w/w typów. A moze jeszcze inne sugestie ? 

Opublikowano

Witaj. Po pierwsze- nie dowierzam  precyzji ich działania / skalowanie jest tylko orientacyjne/. Po drugie- sterowniki zewnętrzne / przynajmniej niektóre/ ogarniają rownież chłodzenie. Po trzecie- brak możliwości kalibracji. Po czwarte- elektronika zawsze jest mniej lub bardziej zawodna. Dlatego dobrze jest mieć podwójne zabezpieczenie- gdyby padł sterownik, zostaje jeszcze termostat  bezposrednio na grzałce. 

A poza wszystkim- grzanie musi chodzić na tej samej gałęzi zasilania co pompa. Jeśli ta ma zanik zasilania- grzałka tez nie pracuje. 

Opublikowano

Polecę STC 1000 bo go kiedyś używałem. Kupiony na ali za jakieś 30 zł. W tej chwili używam autorskiego rozwiązania.

Wysłane z mojego MIX 2S przy użyciu Tapatalka